Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.6 C
Athens

Η πορεία της πανδημίας καθορίζει και την ανεργία των νέων

Η μείωση της ανεργίας των νέων (15 – 24 ετών), που αποτελεί «μάστιγα» για την κοινωνία από τα χρόνια των μνημονίων, έχει ένα μεγάλο εχθρό: Την πανδημία! Τα στοιχεία που παρατίθενται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, δείχνουν ότι την περίοδο που ο κορονοϊός κινήθηκε ανοδικά, η απασχόληση στις ηλικίες 15 – 24 ετών περιορίστηκε. Αναλύοντας τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας, φαίνεται ξεκάθαρα πόσο μεγάλη είναι η επίδραση των εποχικών επαγγελμάτων, άρα και του τουρισμού, στον περιορισμό του προβλήματος. Περιόδους που η εποχικότητα δεν λειτούργησε ομαλά, διαπιστώθηκε αύξηση στην ανεργία των νέων και το ανάποδο. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία των νέων τον Αύγουστο της τρέχουσας χρόνιας, ήταν 33,9% από 38,8% πριν από ένα έτος.

Πάντως, μετά την κορύφωση του προβλήματος, το β’ τρίμηνο του 2013, με την ανεργία στις ηλικίες 15 – 24 ετών, να προσεγγίζει το 60%, υπήρξε σταδιακή αποκλιμάκωση. Όμως από το β’ τρίμηνο του 2020 και μετά, όταν δηλαδή ξεκίνησε και η επιβολή μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπήρξε μερική αντιστροφή της πτωτικής πορείας.

Σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της ανεργίας των νέων διαδραματίζει το τουριστικό προϊόν. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις μεταφορές και στις τουριστικές ροές προκάλεσαν μία διαταραχή του εποχικού προτύπου του ποσοστού της ανεργίας, καθώς οι προσλήψεις τους θερινούς μήνες του 2020 ήταν λιγότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, πλήττοντας κυρίως τους νέους. Ωστόσο, η καλύτερη του αναμενομένου επίδοση του τουρισμού, τους καλοκαιρινούς μήνες του 2021 (με τις αφίξεις τουριστών το 2021 να προβλέπεται ότι θα προσεγγίσουν το 60% των αφίξεων του 2019), εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εκ νέου αποκλιμάκωση του ποσοστού της ανεργίας των νέων, από το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Σε κάθε περίπτωση,  το γεγονός ότι φέτος τον Αύγουστο η ανεργία υποχώρησε στο 13,9%, «μεταφράζεται» σε ποσοστό που είχε να εμφανιστεί στη χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2010, δηλαδή σχεδόν 11 ολόκληρα χρόνια.

Η Alpha Bank, πραγματοποιώντας σύγκριση με τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν το ποσοστό της ανεργίας βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με τον τρέχον, διαπιστώνει επίσης τα εξής:

  • Η μισθωτή αλλά και η πλήρης απασχόληση ανέκαμψαν σημαντικά, το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, μειώνονταν οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας.
  • Η μερική απασχόληση, επίσης, έχει κερδίσει έδαφος στη χώρα μας, με το ποσοστό αυτής στο σύνολο της απασχόλησης να έχει διαμορφωθεί στο 8,2%, το δεύτερο τρίμηνο του 2021, έναντι 6,5%, το ίδιο τρίμηνο του 2010.
  • Το ποσοστό της ανεργίας των νέων αυξήθηκε μεν, κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, αλλά διαμορφώθηκε, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε επίπεδο χαμηλότερο του αντίστοιχου τριμήνου του 2011.
  • Το εργατικό δυναμικό εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του αντίστοιχου μεγέθους του 2010 (4,7 εκατ., τον Αύγουστο του 2021, έναντι περίπου 5 εκατ., το 2010), καθώς η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας είχε, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα την οικονομική και επιστημονική μετανάστευση, πρωτίστως των νέων (brain drain).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ