Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
19 C
Athens

Νικητές και ηττημένοι από την απεργία σε τουρισμό και επισιτισμό

Από τη μία οι διανομείς που μάλλον φαίνεται να κερδίζουν, όμως από την άλλη μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων στην εστίαση που υφίστανται πραγματική ήττα. Η 24άωρη απεργία που πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα ο κλάδος του τουρισμού και του επισιτισμού, άφησε πίσω της κερδισμένους και χαμένους.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), οι διανομείς πέτυχαν να ανοίξει η συζήτηση για ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα (ΒΑΕ), αλλά και για να υπάρξουν βελτιώσεις στη χορήγηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Μάλιστα, προγραμματίστηκε συνάντηση με την ΓΓ Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, με τη συμμετοχή και της διοίκησης του ΕΦΚΑ. Όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει ξεχωριστή συζήτηση για να γίνουν βελτιώσεις σε σχέση με τις παροχές του Φορέα προς τους εργαζόμενους του συγκεκριμένου κλάδου.

Επίσης, από την πρώτη συνάντηση της περασμένης Δευτέρα, με την ΓΓ Εργασίας, επιβεβαιώθηκε ότι την ερχόμενη Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, θα εμφανιστούν τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του 2020. Αμέσως μετά θα εμφανιστούν και τα φετινά ένσημα από τις αναστολές σύμβασης του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου. Τα θετικά νέα όμως, κάπου εκεί τελειώνουν.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, δεν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος για όλες τις υπόλοιπες διεκδικήσεις του κλάδου. Έτσι:

  • Δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας με 50 φετινά ένσημα θα έχουν μόνο όσοι κατάφεραν και βρήκαν δουλειά έστω και για μία ημέρα μετά τις αναστολές του Μαΐου και Ιουνίου. Αντίθετα, όσοι δεν βρήκαν δουλειά είτε γιατί η επιχείρηση δεν επαναλειτούργησε είτε γιατί έπεσαν θύματα εργοδοτικής παραβατικότητας, θα έχουν μηδενικό εισόδημα…
  • Εποχικά εργαζόμενοι στην εστίαση: Καμία απολύτως στήριξη σ΄ αυτή την κατηγορία εργαζομένων από την Κυβέρνηση αφού γι’ αυτούς όπως μας είπαν δεν υπάρχουν χρήματα.
  • Πρώτη φορά επιδοτούμενοι: Καμία απολύτως ρύθμιση γι’ αυτούς που θα βγουν πρώτη φορά στο Ταμείο Ανεργίας. Εξακολουθεί να ισχύει ο παράλογος όρος “να υπάρχουν 100 περσινά ένσημα” την στιγμή που ο κλάδος πέρυσι ήταν κλειστός…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ