Λανθασμένες είναι ένα μεγάλο ποσοστό από τις απονομές συντάξεων που πραγματοποιεί ο ΕΦΚΑ με ηλεκτρονικό τρόπο. Στην καταγγελία αυτή προέβησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, κάνοντας λόγο για «φιάσκο», ενώ πρόσθεσαν ότι έτσι, «μειώνονται εικονικά οι εκκρεμότητες». Η συγκεκριμένη αναφορά έγινε χθες, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στην εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), με την επισήμανση ότι τελικά, αυτές οι λανθασμένες απονομές συντάξεων «επιστρέφουν στον αρμόδιο εισηγητή για έκδοση τροποποιητικής απόφασης», με συνέπεια ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση.
Πιο συγκεκριμένα, κατά το 35ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία χαρακτήρισαν «στόχο των διοικούντων του ΕΦΚΑ» την εικονική μείωση στις εκκρεμότητες των συντάξεων. Τόνισαν ότι «σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του Φορέα έχουν μέχρι σήμερα διαδραματίσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια της Διοίκησης του Φορέα, που χτίζονται και τροφοδοτούνται πάνω στην αγωνία και την εξάντληση των εργαζομένων, και εξαπατούν την κοινωνία, που με τη σειρά της ανυποψίαστη μετατρέπει τους υπηρετούντες στον e-ΕΦΚΑ σε εξιλαστήριο θύμα για τις ευθύνες των πολιτικών που διαχρονικά ακολουθούν οι κυβερνήσεις». Εκτίμησαν δε, ότι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το φιάσκο των ηλεκτρονικών συντάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι, εάν μία σύνταξη απονεμηθεί με λάθη, δηλαδή είναι μικρότερη από την αναμενόμενη, ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα υποβολής ένστασης. Υπάρχουν βέβαια και οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις λαθών, όπως είναι ο μη υπολογισμός χρόνου ασφάλισης από το ηλεκτρονικό σύστημα, που γίνεται άμεσα αντιληπτά από τους εργαζόμενους που έχουν εξοικείωση και εμπειρία με το αντικείμενο. Σε αυτή την περίπτωση, οι αρμόδιοι εισηγητές λειτουργούν σχεδόν αυτόματα για να εκδοθεί η τροποποιητική απόφαση και να διορθωθεί το λάθος. Παράλληλα, προκύπτουν αναδρομικά ποσά από την αρχική λάθος απόφαση, που επιστρέφονται στον τελικό δικαιούχο, μαζί με την τροποποιητική συνταξιοδοτική απόφαση.
Στην περίπτωση που υποβληθεί ένσταση, θα πρέπει να συσταθεί Επιτροπή που θα πραγματοποιήσει τον σχετικό έλεγχο. Ως αποτέλεσμα είναι ο χρόνος καθυστέρησης ώστε να εντοπιστεί το λάθος και να εκδοθεί η απαραίτητη τροποποιητική απόφαση, να μεγαλώνει περισσότερο.