Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.2 C
Athens

Χάνουν τις αυξήσεις το 1/3 των συνταξιούχων (910.073 άτομα) από τον «κόφτη» της προσωπικής διαφοράς

Έντονη κριτική στις επιλογές του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας, άσκησε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων, ότι περισσότεροι από το 1/3 των δικαιούχων, δηλαδή πάνω από 910.000 άτομα, δεν θα λάβουν τις αυξήσεις που δικαιούνται με το νέο έτος, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς.

Είναι η πρώτη φορά, που το μέτρο της προσωπικής διαφοράς, εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να στέκεται εμπόδιο στην χορήγηση αυξήσεων, για 910.073 συνταξιούχους. Το Δίκτυο, με επίσημο Δελτίο Τύπου, επισήμανε ότι είχε υποβάλλει πρόταση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλή για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με την οποία ζητούσε την προσθήκη διάταξης νόμου, ώστε να δοθούν οι αυξήσεις 7,75% σε όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις μέχρι 31.12.2022. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, γι’ αυτό η προσωπική διαφορά, από την 1.1.23 θα λειτουργήσει ως «κόφτης» στις αυξήσεις που θα χορηγήσει η Κυβέρνηση.

Παράλληλα το ΕΝΔΙΣΥ σχολίασε ότι και οι υπόλοιπες «αυξήσεις» που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, είναι πενιχρές. Ακριβέστερα, επισημάνθηκε ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αφορά μόνο το φορολογικό σκέλος και για συντάξεις από 1.000 – 1.500 ευρώ το μήνα, θα αποφέρει όφελος 1-6 ευρώ, μόλις. Επίσης, η βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης, αφορά μόνο το 8% του συνόλου των συνταξιούχων και οι αυξήσεις είναι πάλι περιορισμένες (κατά μέσο όρο 8 ευρώ). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι γι’ αυτές τις δύο ξεχωριστές αυξήσεις, δόθηκαν επίσημα παραδείγματα προ ημερών από το υπουργείο Εργασίας στην δημοσιότητα, με τα οποία φαίνεται ότι πράγματι οι αυξήσεις είναι πολύ μικρές (5,5 ευρώ το μήνα από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και 14,5 ευρώ από την βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης).

Το ΕΝΔΙΣΥ σημειώνει επίσης ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αύξηση η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, αφού πρόκειται για ένα εφάπαξ βοήθημα και δεν έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Επίσης, τονίζει ότι ακόμα και έτσι, διαπιστώνεται ότι σχεδόν οι μισοί από τους συνταξιούχους (1.206.624 άτομα ή 45,79% του συνόλου), για να είναι  δικαιούχοι της συγκεκριμένης παροχής, σημαίνει ότι λαμβάνουν εισόδημα από συντάξεις, το οποίο δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ το μήνα, μόλις…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ