Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Athens

Εισφορά αλληλεγγύης: Παραμένει το χαράτσι σε βάρος των συνταξιούχων παρά τις παρεμβάσεις από το Υπ. Εργασίας

Διατηρείται το χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης για 850.000 συνταξιούχους! Παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου έχει παραδεχτεί δημόσια, από το βήμα της Βουλής ότι «υπάρχουν προβληματικά σημεία στη δομή της ΕΑΣ, τα οποία χρίζουν βελτίωσης», οι όποιες παρεμβάσεις δρομολογούνται δεν περιορίζουν δραστικά την επιβάρυνση προς τους συνταξιούχους.

Ήδη ομάδα αρμόδιων στελεχών στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σενάρια βελτίωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Όμως κινείται στη βάση των κεντρικών επιλογών που έχουν γίνει από την πολιτική ηγεσία. Άλλωστε ο κ. Τσακλόγλου έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης της εφαρμογής της εισφοράς, η οποία λειτούργησε «ως ανάχωμα του ασφαλιστικού συστήματος απέναντι στις πιέσεις της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού».

Βεβαίως ο κ. Τσακλόγλου διευκρινίζει πως «οποιαδήποτε προσαρμογή και εξομάλυνση γίνει θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν δημοσιονομικά ουδέτερη προκειμένου να μη διαταραχθεί ούτε η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, αλλά ούτε και ο προϋπολογισμός του ΑΚΑΓΕ που αφορά σε χρήματα που προορίζονται για τη νέα γενιά.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αφορά συνταξιούχους με συνολικό εισόδημα από κύριες και επικουρικές συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ μικτά. Χρηματοδοτεί το λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 14 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση εξετάζει την αναμόρφωση της εισφοράς και όχι την πλήρη κατάργησή της, κάτι που αποτελεί αίτημα των συνταξιούχων και έχει εκφραστεί επίσημα από το ΕΝΔΙΣΥ. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%.

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για τη νέα ρύθμιση προβλέπουν:

  • Πρώτον, την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της εισφοράς, ώστε να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου. Δηλαδή κάτι ανάλογο με αυτό που εφαρμόζεται στην φορολογία εισοδήματος.
  • Δεύτερον, τη μείωση των συντελεστών της εισφοράς, έτσι ώστε να μην διπλασιάζονται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο (από 3% σε 6%).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ