Η αρχή του νέου έτους ξεκινάει με μια μικρή αύξηση στους μισθούς. Μια αύξηση βέβαια που έχει πολύ σκληρό τίμημα, καθώς η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, στερεί πολύτιμους πόρους από τον ΟΑΕΔ. Όσο και αν οι απώλειες θα καλυφθούν, σε ένα ποσοστό, από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν παύει να είναι μια δυσμενής αλλαγή για τα έσοδα ενός Οργανισμού, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
Την ίδια στιγμή όμως, το νέο έτος, κάθε άλλο παρά… ασφάλεια θα παρέχει στους μισθούς, αφού ο καθορισμός τους θα εξαρτηθεί από μια σειρά από παράγοντες. Από τη μία οι κατώτατες αποδοχές που πρέπει (επιτέλους) να ρυθμιστούν, από την άλλη η βάση αποδοχών που είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), δημιουργούν ένα μάλλον «θολό» και «ασαφές» τοπίο… Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε πολιτικό και πιθανότατα σε δικαστικό επίπεδο, θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα!
Πιο αναλυτικά:
*Η αρχή γίνεται την 1η Ιανουαρίου λόγω της μείωσης κατά τριών ποσοστιαίων μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών. Η διαδικασία αυτή, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει αύξηση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, από 8 έως 23 ευρώ το μήνα, ανάλογα το ύψος του μηνιαίου μισθού, ή από 112 έως και 322 ευρώ ετησίως.
* Η συνέχεια θα δοθεί τον Μάρτιο, καθώς τότε έχει προγραμματιστεί (αν δεν υπάρξει νεότερη αναβολή) να εκκινήσει η διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού. Μια διαδικασία, που μετά τις εκθέσεις και τα πορίσματα που θα επιδώσουν οι φορείς εργοδοτών και εργαζομένων, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το β’ δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Σήμερα ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 650 ευρώ, μικτές αποδοχές και αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
* Η ΓΣΕΕ μόλις χθες, Τρίτη, «άνοιξε το θέμα» της υπογραφής νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) με τους εκπροσώπους των εργοδοτών. Απηύθυνε σχετική πρόσκληση τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ειδικά τώρα που η πανδημία απειλεί να σαρώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία αρχής για τις απολύσεις, ως «άτυπο» moratorium. Από την έκβαση των διαπραγματεύσεων, θα κριθεί εντός του νέου έτους «η τύχη» του επιδόματος γάμου που «κουμπώνει» πάνω στο μισθό και επιφέρει μια αύξηση της τάξης του 10%.
*Εντός του 2021 (πιθανότατα κατά τους πρώτους μήνες), αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σχετικά με τις τριετίες, που επιφέρουν προσαύξηση στις κατώτατες αποδοχές. Πρόκειται για απόφαση, επί της προσφυγής που κατέφυγε ο ΣΕΒ για να καταργήσει αυτές τις αυξήσεις, που αθροιστικά φτάνουν στο 30% του μισθού. Εάν η προσφυγή του ΣΕΒ δεν απορριφθεί, τότε οι απώλειες για τους εργαζόμενους θα ανέλθουν στα 195 ευρώ το μήνα.