Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
24.8 C
Athens

SOS από τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – Ένα χρόνο με ελάχιστο ή καθόλου εισόδημα

Όχι μόνο δεν τους ικανοποίησαν, αλλά τους γέμισαν με περισσότερη απογοήτευση. Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό, βρίσκονται σε απόγνωση. Αρκετοί εξ αυτών παραμένουν χωρίς εισόδημα εδώ και ένα έτος και βιώνουν κατάφατσα την ακραία φτώχεια.

Τονίζουν ότι στη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε δεν υπάρχει καμία αναφορά στους ίδιους. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), «η φτωχοποίηση συνεχίζεται».

Η Ομοσπονδία εκφράζει μια σειρά απορίες σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.  Τις κωδικοποιεί ως εξής: 

–  Πού είναι η νομοθέτηση των εξαγγελιών για παράταση των επιδομάτων ανεργίας και η ένταξη σ΄ αυτήν κι άλλων κατηγοριών εργαζομένων που επλήγησαν από την πανδημία (π.χ. αυτών με μη δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης που πήραν έκτακτο επίδομα ανεργίας τους μήνες Ιούνιο. Ιούλιο, Αύγουστο);

–  Πώς θα επιβιώσουν χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν δούλεψαν το περυσινό καλοκαίρι και δεν μάζεψαν τα 50 ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας;

– Αυτοί που ήταν να πάρουν 1η φορά επίδομα ανεργίας δεν τους πιάνει η ρύθμιση των 50 ενσήμων, εξακολουθούν να χρειάζονται 80 ένσημα.

-Ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί στον ΕΦΚΑ τα ένσημα από μονομερείς δηλώσεις αναστολής σύμβασης.

-Στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν έχουν ενταχθεί οι εργαζόμενοι από τα νυχτερινά μαγαζιά (κέντρα διασκέδασης), οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μίας μέρας, οι εργαζόμενοι που προέρχονται από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας και οι εποχικά εργαζόμενοι σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς.

Η Ομοσπονδία προτείνει για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση:

– Αναπλήρωση μισθού στο 80% σε όσους είναι σε αναστολή σύμβασης.

– Παράταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με προσαύξηση 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος, μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ