Σοβαρό πρόβλημα να εντοπίσουν ταλέντα και να τα πείσουν να εργαστούν στις επιχειρήσεις τους, έχει η συντριπτική πλειονότητα των εργοδοτών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα της Manpower το 77% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών δήλωσε ότι αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Οι κλάδοι με την πιο μεγάλη δυσκολία είναι η ενέργεια και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, η βιομηχανία και οι κατασκευές, η υγεία, η επικοινωνία και η πληροφορική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατηγορία της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, σχεδόν το σύνολο των εργοδοτών (96%), απάντησαν ότι αδυνατούν να βρουν τα εξειδικευμένα ταλέντα που χρειάζονται.
Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 85% για βιομηχανία και κατασκευές, 84% για υγεία και βιοεπιστήμες, 82% για υπηρεσίες επικοινωνίας και 81% για την πληροφορική.
Στον αντίποδα, μικρότερα προβλήματα εύρεσης ταλέντων φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι εργοδότες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που σχετίζονται με την κατανάλωση, με τις μεταφορές και με τα χρηματοοικονομικά. Ακριβέστερα, από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι έλλειψη ταλέντων διαπιστώνουν το 70% των εργοδοτών που ασχολούνται με τα καταναλωτικά αγαθά και τις υπηρεσίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο τουρισμός. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 68% και 65%, για τα χρηματοοικονομικά – κτηματομεσιτικά, καθώς και τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Από το σύνολο των εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 27% διαπίστωσε έλλειψη υπευθυνότητας, αξιοπιστίας και πειθαρχίας στις επιλογές ταλέντων που έκαναν. Το 26% δήλωσε ότι δεν βρίσκει ταλέντα που να διαθέτουν κριτική σκέψη και ανάλυση. Το 24% στερείται ηγετικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, ενώ ίδιο ποσοστό εντοπίζεται και στην απουσία ανάληψης πρωτοβουλιών για την απόκτησή τους. Επιπρόσθετα, ένα 22% των ερωτηθέντων Ελλήνων εργοδοτών, εντόπισε έλλειψη στη δεξιότητα της συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας.
Όταν οι ερωτήσεις της Manpower επικεντρώθηκαν σε τεχνικές δεξιότητες, το 23% των εργοδοτών απάντησε ότι υπήρξε απουσία ικανών γνώσεων πληροφορικής, 19% της μηχανικής, 18% του ανθρώπινου δυναμικού, το 17% των κατασκευαστικών παραγωγών και το 15% των πωλήσεων και του μάρκετινγκ.
Ως προς τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, η έρευνα έδειξε ότι το 60% των εργοδοτών επιλέγουν την εκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουν. Το 54% επιδιώκει την μόνιμη πρόσληψη των ταλέντων που θα εντοπιστούν, ενώ το 45% επιλέγει την περισσότερη τεχνολογία. Ένα 47% των ερωτηθέντων εργοδοτών απάντησε ότι προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στον τόπο ή στον χρόνο εργασίας για να προσελκύσουν ταλέντα και το 34% επιλέγει την αύξηση του μισθού. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι το 14% των εργοδοτών δηλώνει πρόθυμο να προσλάβει ταλέντα ακόμα και εκτός συνόρων για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το ποσοστό αυτό εστιάζεται κυρίως στους κλάδους των καταναλωτικών αγαθών και των υπηρεσιών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο τουρισμός, καθώς επίσης και στην υγεία και τις βιοεπιστήμες.
Η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη σε 41 χώρες. Σε χειρότερη μοίρα από την Ελλάδα, βρίσκονται οι εργοδότες στην Ταϊβάν (90%), ως προς την εύρεση ταλέντων. Ακολουθούν η
η Γερμανία (86%), το Χονγκ Κονγκ (85%), η Πορτογαλία (84%) και το Πόρτο Ρίκο (83%). Αντίθετα, μικρότερο πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Κολομβία (64%), στον Παναμά (66%), στην Τσεχία (66%), στη Σλοβακία (68%) και στο Μεξικό (69%).