Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
31.5 C
Athens

Lockdown: Όλο το νέο πρόγραμμα αναστολών σύμβασης για το Μάρτιο

Το νέο lockdown και η ενδεχόμενη περαιτέρω παράτασή του, καθορίζουν εν πολλοίς και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Οι ημερομηνίες που θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων είναι κομβικής σημασίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το σύστημα θα «κλειδώνει» και δεν θα δέχεται άλλες αιτήσεις.

Ας δούμε λοιπόν, ποιες είναι οι χαρακτηριστικές ημερομηνίες του Μαρτίου, ανάλογα την περίπτωση:

*Αναστολές συμβάσεων: Η αναγγελία στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» θα μπορεί να πραγματοποιηθεί 3-7 Μαρτίου.

*Νέες αναστολές: Από 8 Μαρτίου και μετά, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούν την σχετική αναγγελία το αργότερο την προηγούμενη μέρα από την έναρξή της.

*Επαναλήψεις: Η διαδικασία αφορά μόνο τον Ιανουάριο και ολοκληρώνεται σήμερα, Τρίτη 2 Μαρτίου. Το ίδιο ισχύει και για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, πάλι όμως για το μήνα Ιανουάριο.

*ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Οι υποβολές αιτήσεων μπορούν να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. Στο μηχανισμό έχουν δικαίωμα να ενταχθούν μόνο εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι προσλήφθηκαν έως την 31η Ιανουαρίου 2021. Ειδικά για ορθές επαναλήψεις που αφορούν τον Φεβρουάριο, το περιθώριο υποβολής διορθωτικών αιτήσεων είναι έως τις 15 Μαρτίου.

*Μονομερείς υποβολές δηλώσεων: Δίνεται χρονικό περιθώριο έως τις 15 Μαρτίου για να υποβληθούν δηλώσεις που αφορούν το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου για να χορηγηθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού. Αφορά ξεναγούς, τουριστικούς συνοδούς, εργαζόμενους σε ταξιδιωτικά γραφεία ή πρακτορεία και εργαζόμενους  που απασχολήθηκαν σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα και χιονοδρομικά κέντρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ