Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
26.8 C
Athens

Lockdown: Τι αλλάζει στις βεβαιώσεις μετακίνησης για τους εργαζόμενους – Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι

Ένα καινούργιο σκηνικό δημιουργείται σε σχέση με το δικαίωμα που θα έχουν, εν μέσω lockdown, οι εργαζόμενοι για να μεταβούν στους χώρους δουλειάς. Στο εξής αποφασίστηκε οι βεβαιώσεις μετακίνησης να μην ισχύουν για μισθωτούς, αλλά και επαγγελματίες που η επιχείρησή τους είναι κλειστή λόγω εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα εάν οι ίδιοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης ή σε υποχρεωτική τηλεργασία.

Η σχετική απόφαση, ελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με την παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, της γενικής γραμματέως Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα  Βιβής Χαραλαμπογιάννη, της γ.γ. Εργασίας  Άννας Στρατινάκη και του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελου Μπίνη.

Πρόκειται για μια απόφαση που η αφετηρία της οριοθετήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021. Μάλιστα, θα συνδυαστεί με αυστηρούς και συστηματικούς ελέγχους. Ειδικότερα αποφασίστηκαν τα εξής:

–  Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν μπορούν να διαθέτουν  βεβαιώσεις μετακίνησης είτε από τον εργοδότη τους, είτε από το σύστημα «Εργάνη», είτε από  το forma.gov.gr. Οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για αυτούς τους εργαζόμενους, παύουν να ισχύουν και η μετακίνησή τους θα γίνεται με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

–  Όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να έχουν κάθε φορά που τους ζητείται,  εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

– Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα «Εργάνη» για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

– Για τον δημόσιο τομέα οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Η  Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να πραγματοποιούνται οι κατάλληλες διασταυρώσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ