Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.1 C
Athens

Εθνική Σύνταξη: Πώς θα πραγματοποιηθεί άμεσα η προκαταβολή-ανάσα για 70.000 δικαιούχους

Με αυτόματο τρόπο επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας, να χορηγείται η εθνική σύνταξη στους δικαιούχους που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης που βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Πρόκειται για μια διαδικασία που θα «τρέξει» ηλεκτρονικά και γι’ αυτό απαιτείται η ανάλογη συνεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Πιο αναλυτικά, μέσω ηλεκτρικού ελέγχου θα τσεκάρονται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις και θα πιστώνονται τα οφειλόμενα ποσά στους χιλιάδες δικαιούχους. Έτσι, θα δίνεται «ανάσα» σε χιλιάδες δικαιούχους συντάξεων, οι οποίοι μάταια περιμένουν επί σειρά ετών να λάβουν αυτό που δικαιούνται.

Με βάση τα ισχύοντα το ποσό που θα λαμβάνουν οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα προκύπτει, με την προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης (4.500 ένσημα). Το ποσό που θα εισπράττουν θα κυμαίνεται από 345 έως 384 ευρώ (20 έτη ασφάλισης ή 6.000 ένσημα). Ταυτόχρονα θα δίνονται και αναδρομικά της εθνικής σύνταξης, για το χρονικό διάστημα της αναμονής.

Θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ να πραγματοποιούν σχετική ηλεκτρονική διασταύρωση και δεν θα απαιτείται χειρόγραφος έλεγχος.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση, θα δοθεί έστω και αυτό το μικρό εισόδημα, σε περίπου 70.000 δικαιούχους, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στη διαδικασία απονομής σύνταξης, που καθυστερεί δραματικά. Από το υπουργείο Εργασίας, τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση η προσωρινή σύνταξη που ήδη χορηγείται (70% έως 80% του μισθού του ασφαλισμένου κατά το τελευταίο έτος εργασίας του), δεν αλλάζει. Το μέτρο αυτό, θα αφορά μόνο όσους δεν μπορούσαν να λάβουν προσωρινή σύνταξη, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις (πχ έχουν διαδοχική ασφάλιση, ή πλασματικά έτη).

Η σχετική διάταξη νόμου πρόκειται να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση. Θα προβλέπει την προκαταβολή σύνταξης στο ύψος της Εθνικής.

Εάν επιβεβαιωθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τότε η εκκίνηση της διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

Οι ενστάσεις που εκφράζονται ως προς αυτή τη διαδικασία, εστιάζονται στο σκέλος της περαιτέρω επιβάρυνσης της διαδικασίας απονομής σύνταξης, με μία επιπλέον δουλειά. Γεγονός που θεωρούν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ότι μπορεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία και έτσι, αντί να επιταχυνθεί η απονομή σύνταξης, που είναι το βασικό ζητούμενο, να επιβραδυνθεί ακόμα περισσότερο.

Επισημαίνεται ότι για να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη «ιδέα» του υπουργείου Εργασίας, πρέπει να δημιουργηθεί ανάλογη ηλεκτρονική πλατφόρμα στον e-ΕΦΚΑ. Εκεί, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και IBAN τραπεζικού λογαριασμού, για να τους πιστωθεί το όποιο ποσό θα δικαιούνται. Εκεί, θα πραγματοποιείται με αυτόματο τρόπο ο έλεγχος δύο βασικών προϋποθέσεων. Το ηλικιακό όριο των 62 ετών και ο αριθμός των ενσήμων. Η ρύθμιση θα αφορά και αναπηρικές συντάξεις, όπως επίσης και συντάξεις του ΟΓΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ