Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
31.1 C
Athens

Lockdown: Σε ισχύ μέχρι τις 15 Μαρτίου η βεβαίωση κίνησης εργαζομένων

Έως τις 15 Μαρτίου, δηλαδή για μια εβδομάδα, θα είναι η ισχύς που θα έχουν οι νέες βεβαιώσεις κίνησης εργαζομένων, που εκδόθηκαν μέχρι και χθες, Δευτέρα 8 Μαρτίου.

 

Πρόκειται για βεβαιώσεις που επιτρέπουν σε εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιτηδευματίες και μέλη οργάνωσης διοίκησης, να μετακινούνται από και προς το χώρο εργασίας τους, παρά την εφαρμογή γενικευμένου lockdown, λόγω κορονοϊού.

 

Εάν τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού συνεχιστούν, τότε οι εργοδότες θα πρέπει να εφοδιάσουν τους εργαζόμενους με νέες βεβαιώσεις κίνησης οι οποίες δύνανται να έχουν διάρκεια ισχύος από 16/3/2021 και όχι πέραν των 14 ημερών.

 

Οι βεβαιώσεις κίνησης που εκδόθηκαν από τη Δευτέρα 08/03/2021 και ώρα 16:01 και εφεξής δύνανται να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται:

α) Σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

β) Σε τηλεργασία.

γ) Σε νόμιμη άδεια.

Οι ανωτέρω κατηγορίες εργαζομένων μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

 

Σημειώνεται ότι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ