Περιορισμένες αυξήσεις, στα επίπεδα του 2,1% κατά μέσο όρο, έδωσε η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων της Ελλάδας, για να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι το κύμα ακρίβειας που προκαλείται από τον σταθερά υψηλό πληθωρισμό. Έρευνα της KPMG για τις αποδοχές και τις παροχές στην ελληνική αγορά κατά το 2022, αναδεικνύει ότι το 78% των επιχειρήσεων προέβησαν σε αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, διαπιστώνεται ότι η πανδημία μεταβάλλει τα δεδομένα στους χώρους εργασίας, με το υβριδικό μοντέλο (συνδυασμός εργασίας από το σπίτι και από το γραφείο), να επιλέγεται από όλο και περισσότερες εταιρίες.
Στην έρευνα συμμετείχαν 118 ελληνικές και πολυεθνικέ επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους (λιανεμπόριο, καταναλωτικά προϊόντα, υψηλή τεχνολογία, ασφαλιστικές, φαρμακευτικές εταιρίες), διασφαλίζοντας την απαραίτητη αντιπροσωπευτική εικόνα. Τα κυριότερα στοιχεία της έρευνας είναι τα εξής:
- Το 78% των επιχειρήσεων έδωσαν αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων το 2022 με το ποσοστό των αυξήσεων να κινείται στο 2.1% (διάμεσος).
- Το ποσό που δόθηκε ως bonus απόδοσης συνολικά το 2022 ανήλθε κατά μέσο όρο στο 9% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών.
- Έξι στις δέκα επιχειρήσεις παρέχουν ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, με το 80% αυτών να παρέχει τέτοια προγράμματα στους εργαζόμενους ταυτόχρονα με την πρόσληψή τους.
- Το 88% και 96% των επιχειρήσεων προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης ζωής και υγείας, αντίστοιχα.
Αναφορικά με τις αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία στον τρόπο εργασίας, η έρευνα της KPMG διαπιστώνει ότι:
- Επτά στις δέκα εταιρείες προχώρησαν ή θα προχωρήσουν σε υβριδικό μοντέλο εργασίας.
- Η μετάβαση στο υβριδικό μοντέλο διευκολύνεται με την προμήθεια από τις επιχειρήσεις επιπλέον εξοπλισμού, την εφαρμογή ψηφιακών λύσεων και την εκπαίδευση του προσωπικού σε νέα μέσα.
- Το 35% των εταιρειών υλοποίησε ή σχεδιάζει να υλοποιήσει αλλαγές στους χώρους εργασίας, π.χ. hot-desking, προσαρμοζόμενο στο υβριδικό μοντέλο.
Η Γεωργία Καλεμίδου, Director, People Services, Consulting, KPMG στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά «Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από τη σημαντική αισιοδοξία της αγοράς -αφήνοντας πίσω τη δύσκολη περίοδο των τριών τελευταίων ετών. Συνάμα, οι εταιρείες προβληματίστηκαν έντονα για την αύξηση του κόστους ζωής και τους τρόπους υποστήριξης των εργαζομένων τους. Έτσι, παρατηρούμε κάποιες αυξήσεις στις σταθερές αποδοχές – με διαφοροποίηση ανά κλάδο-, οι οποίες ωστόσο δεν είναι τόσο υψηλές ώστε να καλύψουν τις αυξήσεις στο κόστος ζωής.»