Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

Θετικό ξεκίνημα το 2023 στα έσοδα του ΚΕΑΟ εν αναμονή και των νέων ρυθμίσεων οφειλών

Ξεπέρασαν τα 250 εκατ. ευρώ τα έσοδα του ΕΦΚΑ το πρώτο δίμηνο του έτους, από την εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, που οδηγούν οφειλέτες στην επιλογή ή της εξόφλησης ή της ρύθμισης του χρέους τους. Με δεδομένο ότι ήδη βρίσκεται σε ισχύ η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων (από 12 που ήταν παλιότερα), ενώ επίκειται και η νέα σε 36 – 72 δόσεις, για όσους θέλουν να επανενταχθούν, αποφεύγοντας τον κίνδυνο των κατασχέσεων, υπάρχει  η αισιοδοξία ότι και φέτος τα έσοδα του ΚΕΑΟ θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να προσεγγίσουν, ή να ξεπεράσουν, στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς,  τα επίπεδα του 2022, όταν πραγματοποιήθηκε ρεκόρ με 1,71 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς (Οκτώβριος – Δεκέμβριος ’22), εισπράχθηκαν 487.256.258 ευρώ!

Η πορεία είσπραξης των εσόδων, ήδη από τους δύο πρώτους μήνες του 2023, δείχνει ότι κινείται σε ανάλογα επίπεδα. Μάλιστα, από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι τα έσοδα, θα κινηθούν αισθητά υψηλότερα, κατά τους αμέσως επόμενους μήνες, όταν τεθούν σε πλήρη ισχύ οι ρυθμίσεις οφειλών που τώρα θεσμοθετούνται με ειδικές διατάξεις νόμου. Ρυθμίσεις για τις οποίες απαιτούνται νέα λογισμικά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, οι νέες προετοιμασίες για την ενεργοποίησή τους.

Ο στόχος που έχει,  άτυπα, τεθεί, είναι έως τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου, να μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξης στη νέα ρύθμιση, όσοι απώλεσαν ανάλογες ρυθμίσεις των 72 ή των 120 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Άλλωστε το περιθώριο υποβολής αίτησης που παρέχει η σχετική διάταξη, είναι έως την 31η Ιουλίου 2023, άρα δεν υπάρχει πίεση χρόνου. Όμως η σχετική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη άμεσα, ώστε να μπορούν να υποβληθούν οι αντίστοιχες αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η αναβίωση πραγματοποιείται με αίτηση του οφειλέτη, εφόσον το χρέος δεν έχει υπαχθεί μετά την απώλεια της παλαιότερης ρύθμισης και πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας νομοθετικής διάταξης:

α) Σε ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4469/2017 ή,

β) σε ρύθμιση οφειλών του ν. 4738/2020 («δεύτερη ευκαιρία»).

Επιπροσθέτως, ο οφειλέτης δεν πρέπει να έχει άλλες ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Αν έχει και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, η αναβίωση της ρύθμισης συντελείται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση που τηρείται. Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα και τις υποχρεώσεις της απωλεσθείσας ρύθμισης, όπως είναι η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας και η αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το αργότερο έως τις αρχές Μαΐου, θα είναι έτοιμο και το πρόσθετο λογισμικό που απαιτείται για την ειδική ομάδα των οφειλετών, που μπορούν να ρυθμίσουν σε 36 -72 δόσεις, οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τον Δεκέμβριο 2022 και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ