Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
29.3 C
Athens

ΗΛΙΑΣ ΠΑΝ. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ: ΖΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 400 ΕΥΡΩ

Με προσωρινή σύνταξη-φιλοδώρημα ύψους 400 ευρώ – για πάνω από δυο χρόνια -αναγκάζονται να ζήσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ για να πάρουν τις ‘’ψαλιδισμένες’’ συντάξεις τους.

Όπως μάλιστα αποκαλύπτει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) Βαγγέλης Θεοδωρίδης είναι ανέφικτο να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμότητες σε 50.000-55.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη έως το τέλος του έτους, όπως επικαλείται το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, ο ίδιος, παρατηρεί ότι και οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης, περιμένουν πάνω από δυο χρόνια για να πάρουν την οριστική σύνταξη!
Η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση, δεδομένου ότι θα λάβουν ψαλιδισμένες συντάξεις και εφάπαξ και παράλληλα, αναγκάζονται να ζουν με τις μικρές προσωρινές συντάξεις.
Όπως παρατηρεί η γεν. γραμματέας του ΕΝΔΙΣΥ (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων) Πόπη Μουρίκη «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος δεν έχει αλληλογραφήσει εδώ και 27 μήνες σε πάρα πολλές περιπτώσεις με Υπουργεία και υπηρεσίες, ώστε να δοθούν οι εισφορές από το 2002 και μετά προκειμένου να υπολογιστούν οι συντάξεις με τον 4387/16 (νόμος Κατρουγκαλου). Υπάρχουν -προσθέτει- και περιπτώσεις που έχει γίνει η σχετική αλληλογραφία, όπου όμως οι υπηρεσίες δυσκολεύονται να δώσουν τις απαιτούμενες εισφορές ( π.χ σε καθηγητές καθώς και δασκάλους από διάφορα σχολεία) και βέβαια, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που υπάρχουν οι εισφορές από το 2002 και μετά στον φάκελο συνταξιοδότησης, αλλά λόγω διαδοχικής δεν υπάρχει το λογισμικό από 1/6/2016 έως και σήμερα.. To ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ θα καταθέσει, εντός των επόμενων ημερών, μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, μετά από εξώδικο που έχει ήδη καταθέσει κατά της Υπουργού και του Υφυπουργού Εργασίας, αλλά και κατά παντός υπευθύνου,για την αργοπορία στην έκδοση των συντάξεων κύριων επικουρικών και εφάπαξ», καταλήγει η κ. Μουρίκη.

Τονίζεται, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μετέθεσε πρόσφατα – για τέταρτη φορά – την εκκαθάριση των «ψαλιδισμένων» εκκρεμών συντάξεων. Στις 3 Ιανουαρίου 2017, η υπουργός Εργασίας κα. Αχτσιόγλου δεσμευόταν ότι, μέχρι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, θα έχει γίνει εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Σε δήλωσή της, τον Οκτώβριο του 2017, μετέθεσε την πλήρη εκκαθάριση των συντάξεων οπωσδήποτε έως τον Ιούνιο του 2018. Τον περασμένο Μάρτιο, η υπουργός Εργασίας έδωσε μία ακόμη αναβολή στην εκκαθάριση, του κύριου όγκου τον Αύγουστο του 2018.

Σε νέες δηλώσεις της κας Αχτσιόγλου, ούτε αυτό κατέστη εφικτό, καθώς όπως δήλωσε «το στοίχημα του Αυγούστου θα πάει λίγους μήνες πιο κάτω, αλλά νομίζω ότι εντός του χρόνου θα επιτευχθεί», μεταθέτοντας, ξανά, την εκκαθάριση, αυτή τη φορά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Υπενθυμίζεται, ότι οι συντάξεις που εκδίδονται από τις 12.5.2016 και μετά, σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016, (νόμος Κατρούγκαλου) είναι μειωμένες μεσοσταθμικά κατά τουλάχιστον 35%-40%, σε σχέση με το 2014. Σήμερα, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των συνταξιοδοτικών ταμείων προς τους ασφαλισμένους ανέρχονται σε 847 εκατ. ευρώ και αφορούν 175.000 εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες, επικουρικές και εφάπαξ.

Μάλιστα, οι συνταξιουχικές οργανώσεις καταγράφουν περιπτώσεις υποψήφιων αναπήρων συνταξιούχων, οι οποίοι πεθαίνουν περιμένοντας να πάρουν την οριστική σύνταξη. Είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου τα άτομα με αναπηρία περιμένουν ακόμη και δυο χρόνια για να πάρουν την οριστική σύνταξη, δείγμα της διάλυσης που παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης απέναντι στα ΑΜΕΑ είναι η ρύθμιση-σοκ στο νόμο Κατρούγκαλου, η οποία προβλέπει μείωση της Εθνικής Σύνταξης για τις συντάξεις αναπηρίας.

Έτσι, τα 384 ευρώ θα λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99%, χορηγείται το 75% της Εθνικής Σύνταξης, ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,99% χορηγείται το 50%.

Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης φθάνει και τα 2 χρόνια, κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση (πάνω από 2 ταμεία).

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η καθυστέρηση ξεπερνά και τα 3 χρόνια

Ιστολόγιο: ΗΛΙΑΣ ΠΑΝ.ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Σχετικός σύνδεσμος: http://elgeorgakis.blogspot

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ