Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
29.3 C
Athens

ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΕ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ – ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ν.4387/16

ΑΘΗΝΑ, 10/9/2018

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων εκπροσωπεί τους συνταξιούχους όλων των κλάδων πανελλαδικά που είναι και μέλη του.

Έχει καταθέσει Αίτηση Aκύρωσης ενώπιον του ΣΤΕ με αρ. κατάθεσης 2535/18/07/2016 κατά των εφαρμοστικών – ερμηνευτικών διατάξεων και των Υπουργικών αποφάσεων του ν.4387/16.

Η αίτηση αυτή αφορά τον επανυπολογισμό – αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων και επικουρικών, καθώς και την περικοπή άνω των 1.300,00 ευρώ μικτών, κύριας και επικουρικής (στις οποίες αλλάζει την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης, μειώνοντας την δραματικά). Η αίτηση συζητήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017.

Αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του ΣΤΕ.

Με την ψήφιση του νόμου 4549, ΦΕΚ 105 (4ου κρυφού μνημονίου) στη Βουλή, ο Πρόεδρος και η Γ. Γραμματέας του ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ, παρασταθήκανε ως εκπρόσωποι θεσμών κατά τη συζήτηση στην οικεία επιτροπή της Βουλής και εξέθεσαν τις απόψεις του Δικτύου, μεταξύ άλλων και την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

Στο μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε στο συγκεκριμένο νόμο, ανέδειξαν και επεσήμαναν στην επιτροπή τις νέες περικοπές στις συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό από 01.01.2019, οι οποίες ανέρχονται σε 2.882 δις ευρώ για το 2019.

Σημειωτέον, από το 2010 μέχρι και σήμερα, έχουν περικοπεί από τις συντάξεις 71 δις ευρώ σε αυτά προστίθεται ένα δις ευρώ κάθε μήνα επιπλέον, χωρίς να έχει υπολογιστεί το αφορολόγητο.

Όπως είναι γνωστό, με βάση τους νόμους 4334/2015 και 4336/2015, καταργήθηκαν τα κατώτατα όρια και στη μειωμένη σύνταξη προστέθηκε επιπλέον μείωση 10% στην ήδη ισχύουσα. Όσοι λοιπόν υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από 1/7/2015 και έως 12/5/2016, που ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου 4387/2016 και είχαν περιορισμένο χρόνο ασφάλισης και χαμηλές συντάξιμες αποδοχές, πήραν πολύ χαμηλές συντάξεις, που στις περιπτώσεις των μειωμένων, ήταν πολλές φορές και κάτω από 200 ευρώ.

Θεωρούμε, ότι η αποκατάσταση των συντάξεων αυτών των συνταξιούχων, θα μπορούσε να γίνει με εφαρμογή του άρθρου 94 παρ. 1, του ν. 4387/2016, που προβλέπει ότι, για τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι 13/5/2016 εφαρμόζονται, ως προς τον υπολογισμό του ποσού, αυτά που ίσχυαν μέχρι 31/12/2014. Επισημαίνουμε δε, ότι από 31/12/2014, υπήρχαν κατώτατα όρια και δεν υπήρχε πρόσθετη μείωση 10%.

Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, ζητάμε να αποκατασταθεί η αδικία των πολύ χαμηλών συντάξεων, χωρίς εξαναγκαστικές αιτήσεις ανάκλησης από τους συνταξιούχους, ούτε επιστροφές (έστω συμψηφιστικά ) ποσών συντάξεων.

Το άλλο θέμα που απασχολεί το Δίκτυο είναι η κατάργηση του ΕΚΑΣ, που αποτελεί το πλέον αντικοινωνικό και βάρβαρο μέτρο και, ως τέτοιο, το έχουμε καταγγείλει, διότι απευθύνεται ξεκάθαρα σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Ζητάμε την άμεση κατάργηση της απεχθούς διάταξης και αγωνιζόμαστε για αυτό.

Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε κάθε μέσο διεκδίκησης και καλούμε όσους έχουν περικοπή ή μείωση του ΕΚΑΣ να επικοινωνήσουν μαζί μας για να ενημερωθούν, προσκομίζοντας τις αρχικές αποφάσεις συνταξιοδότησης κύριας και επικουρικής και ενημερωτικό σημείωμα.

Πέρα των ανωτέρων, η κυβέρνηση δεν εκδίδει οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης εδώ και 27 μήνες σε κύριες και επικουρικές πάνω από 60 μήνες (με διαδοχική ασφάλιση), καθώς και το εφάπαξ!

Το Δίκτυο προχώρησε καταθέτοντας εξώδικο κατά των αρμόδιων Υπουργών και προχωρά σε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, για την καθυστέρηση έκδοσης των αποφάσεων και καλούμε, όσους ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο θέμα, να έρθουν από τα γραφεία του Δικτύου, με την ημερομηνία κατάθεσης αίτησης για συνταξιοδότηση, την ταυτότητά τους, το ΑΦΜ και τον αριθμό μητρώου τους.

Καλούνται οι αποχωρήσαντες από το Δημόσιο από 1/9/13 και μετά, προσκομίζοντας την απόφαση καταβολής του ΕΦΑΠΑΞ, να περάσουν από τα γραφεία να ενημερωθούν για την περικοπή του, η οποία φτάνει ακόμα και το 22%.

Με λάθη και παρανομίες ληστεύουν τις χήρες, τους χήρους και τα ορφανά τέκνα, με τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων πριν τις 12/5/2016, αποκαλύπτει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). Δηλαδή, αντί να γίνει ο επανυπολογισμός στην μεταβίβαση των συντάξεων χηρείας από το 2019, όπως ορίζει ο νόμος, περικόπτουν παράνομα από τις 13/5/2016 (ημερομηνία εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου) στις συντάξεις χηρείας. Το θέμα αφορά περίπου 80.000 συντάξεις χηρείας και η αφαίμαξη ανέρχεται μέχρι τώρα σε 175 εκ. ευρώ.

Το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ έχει στη διάθεσή του, αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, από μέλη του, από τις οποίες διαπιστώνεται ότι οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί είναι λάθος. Ενώ ο νόμος 4387/16 ορίζει ότι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων θα ισχύσει από 1/1/2019, οι συντάξεις χηρείας που έχουν μεταβιβαστεί στον επιζώντα σύζυγο έχουν ήδη επανυπολογιστεί παράνομα και αυτό γιατί δεν υπολογίζουν το 50% στο αρχικό ποσό σύνταξης του θανόντα αλλά στο ποσό που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό του ν. 4387/16.

Το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ. ζητά:

Α) από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να τροποποιήσει όλες τις εκδοθείσες πράξεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, από τις 13/5/2016 και μετά.

Β) Να επιστραφούν άμεσα οι διαφορές στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου για πρώτη φορά καταργεί σύνταξη (χηρείας) αφού προβλέπει ότι ο επιζών σύζυγος αν είναι κάτω των 52 ετών και δεν έχει τέκνα δεν παίρνει σύνταξη παρά μόνο για 3 χρόνια. (που πάνε οι αποδοχές του θανόντα;). Παράλληλα μειώθηκε το ποσό της σύνταξης από 70% σε 50%. Το Δίκτυο έχει ζητήσει επανειλημμένα την κατάργηση του άρθρ. 12 στον νόμο Κατρούγκαλου.

Επίσης υπενθυμίζουμε την περικοπή της επικουρικής, του Μ.Τ.Π.Υ., το 6% της ασθένειας σε όλες τις συντάξεις κύριας και επικουρικής, για τις συντάξεις χηρείας, τις αναπηρικές συντάξεις, τον νέο υπολογισμό συντάξεων από τις 13 Μαΐου 2016.

Στα γραφεία μας επίσης λειτουργεί ομάδα που ενημερώνει υποψήφιους συνταξιούχους για προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Ζητάμε, την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που έχουν σχέση με τις μειώσεις των συντάξεων καθώς και του ΕΦΑΠΑΞ.

ΚΑΛΟΥΜΕ, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΙΣΥ, ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ, ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ