Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
16.7 C
Athens

Fast track μπάχαλο με τις απονομές συντάξεων – Έγγραφο του ΕΦΚΑ «καίει» τον Χατζηδάκη [ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ]

Αθήνα 14 Ιούνη 2022

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Fast track μπάχαλο με τις απονομές συντάξεων – Έγγραφο του ΕΦΚΑ «καίει» τον Χατζηδάκη

Ο ΕΦΚΑ «πρόδωσε» την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Όλο το μοντέλο των fast track συντάξεων, είναι έωλο και εάν εφαρμοστεί, θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στον Φορέα. Σε Έγγραφό που διέρρευσε στον τύπο, η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του ΕΦΚΑ, απευθύνεται προς τους υπαλλήλους και ουσιαστικά αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος!

Πρόκειται για μια πραγματική τραγωδία, που συντελείται με απόλυτη ευθύνη του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος στην απέλπιδα προσπάθειά του να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, θα προκαλέσει κυκεώνα προβλημάτων.

Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων, με αίσθημα ευθύνης προς τους ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει ή που θα υποβάλλουν την αίτησή τους για να βγουν στην σύνταξη, παραθέτει τα βασικά σημεία του Εγγράφου. Φαίνεται ότι ο ΕΦΚΑ είναι εντελώς απροετοίμαστος. Όλα παραπέμπονται σε κάποιες εγκυκλίους που θα εκδοθούν στο μέλλον, λογισμικό για να «τρέξει» η διαδικασία δεν υπάρχει, ενώ το απόλυτο μπάχαλο αναμένεται  με τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χρέη προς το ΚΕΑΟ, αλλά και με τα πλασματικά έτη ασφάλισης.

Το ΕΝΔΙΣΥ αναρωτιέται  επίσης, για ποιον λόγο το εν «επίμαχο» έγγραφο,  δεν δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ! Η ημερομηνία έκδοσής του είναι η 27η Μαΐου 2022, έχει χαρακτηριστεί ως «εξαιρετικά επείγον» και περιλαμβάνει απαντήσεις σε αγωνιώδη ερωτήματα υπαλλήλων του Φορέα,  επί των θεμάτων απονομής σύνταξης. Ασφαλώς και προκαλεί πολλά ερωτηματικά, το γεγονός ότι δεν δημοσιοποιήθηκε.

Παραθέτουμε τα βασικά προβλήματα που παρουσιάζονται στο  εν λόγω έγγραφο:

  • Η ανάδοχος εταιρία δεν έχει υλοποιήσει ακόμα σχετικό λογισμικό για τις fast track συντάξεις. Έως τότε, ο διευθυντής της όποιας δομής, θα έχει την υποχρέωση στην αρχή κάθε μήνα, να αποστέλλει σχετικές λίστες που θα υπόκεινται σε αυτή την διαδικασία στην Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών. (Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 60.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι εμπλέκονται στην εν λόγω διαδικασία).
  • Δεν θα μπορούν να γνωρίζουν με ακρίβεια, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι – πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, ποιες είναι οι ακριβείς οφειλές τους, λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Αιτία το γεγονός ότι ο υπολογισμός των οφειλών δεν έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία! Άρα δεν θα μπορούν να γνωρίζουν αν πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ το υπερβαίνων ποσό (άνω των 20.000 ευρώ), ώστε στην συνέχεια να εκδοθεί η σύνταξή τους, με την ανάλογη παρακράτηση σε μηνιαία βάση. Μάλιστα, τονίζεται  ότι θα συνεχιστεί η χρονοβόρα διαδικασία της αλληλογραφίας μεταξύ των Ταμείων, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που θα δηλώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος στην αίτησή του.  Άρα, θα ισχυρίζεται ότι έχει μικρότερο ποσό οφειλής από το πραγματικό, θα λαμβάνει την σύνταξή του και όταν αργότερα θα βρεθεί το λάθος, θα γίνει το απόλυτο μπάχαλο, αφού θα πραγματοποιείται τροποποίηση ή ανάκληση της σύνταξης!
  • Θα εκδοθούν εγκύκλιοι στο μέλλον από την Διεύθυνση Ασφάλισης, για την ταχεία απονομή των συντάξεων, που αφορούν τον χρόνο ασφάλισης. Όμως, ο εισηγητής θα πρέπει να διασταυρώνει τα στοιχεία που θα του προσκομίζει ο ασφαλισμένος, σχετικά με τον χρόνο ασφάλισης που επικαλείται και δεν εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό ασφαλιστικό ιστορικό.
  • Επίσης, αναμένεται ξεχωριστές εγκύκλιοι, τόσο για τα Βαρέα ένσημα, όσο και για την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης. Ειδικά για τα πλασματικά έτη, ο ΕΦΚΑ παραδέχεται ότι ο νόμος δεν διευκρινίζει εάν οι ασφαλισμένοι που έχουν αναγνωρίσει περισσότερα από 5 πλασματικά έτη, έχουν το δικαίωμα να καταβάλλουν επιπλέον εισφορές, εάν προκύψουν.
  • Υπάρχουν εξαιρέσεις από την εφαρμογή του συστήματος. Πρόκειται για αιτήσεις που αφορούν διεθνείς συντάξεις, αλλά και για αιτήσεις όσων απασχολούνται στο θέαμα και ακρόαμα, δηλαδή καλλιτέχνες (πχ τραγουδιστές, ηθοποιοί). Άρα, αυτής της κατηγορίας οι αιτούντες σύνταξης, δεν θα εντάσσονται στην fast track διαδικασία.
  • Όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να συμπληρώσουν χρόνο ασφάλισης μέχρι 150 ένσημα. Μάλιστα στο έγγραφο επισημαίνεται ότι η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων έχει ζητήσει  τροποποίηση της σχετικής διάταξης!
  • Σε περίπτωση ανάκλησης συνταξιοδοτικής απόφασης, δεν είναι σαφές πώς θα πραγματοποιείται η αναζήτηση και ο καταλογισμός των αχρεωστήτως καταβληθέντων συντάξεων. Είναι προφανές ότι το πρόβλημα αυτό, αφορά περιπτώσεις όπου μετά από τον έλεγχο που θα γίνει, θα διαπιστωθεί ότι ο συνταξιούχους θα έπρεπε να λάβει μικρότερο ποσό σύνταξης από αυτό που τελικά έλαβε. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του ΕΦΚΑ δεν έχει απαντήσει ακόμα σε αυτό το ερώτημα…

Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,  έστω και την ύστατη ώρα να αναλάβει πρωτοβουλία,  ώστε να μην εφαρμοστεί  το συγκεκριμένο μοντέλο. Δεν είναι δυνατόν να προσπαθούν να διορθώσουν ένα πρόβλημα και να δημιουργούν πολλά περισσότερα και  πιο δυσεπίλυτα! Αν δεν το πράξει,  τότε ο πρωθυπουργός της χώρας θα φέρει την ευθύνη, μαζί με τον υπουργό του, για τα προβλήματα που θα ανακύψουν.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος                                               Η Γ. Γραμματέας

 

Ν. Χατζόπουλος                                           Π. Μουρίκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ