Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
24.1 C
Athens

E-mail από τον ΕΦΚΑ σε 300.000 μικροφειλέτες για το χρέος – Χάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Μικροφειλέτες, με χρέος έως 2.000 ευρώ επιδιώκει να πείσει ο ΕΦΚΑ να αποπληρώσουν την οφειλή τους, ώστε να μην χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα και κατ’ επέκταση την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Έτσι, αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα σε περίπου 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν το χρέος τους προς τον Φορέα, το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Η ισχύς της ασφαλιστικής ικανότητας για 1,4 εκατ. μη μισθωτούς εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Μαρτίου περίπου 733.300 οφειλέτες του ΕΦΚΑ μη μισθωτοί, εάν δεν σπεύσουν να διακανονίσουν τα χρέη τους, θα  έχουν μεν, πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας αλλά ως ανασφάλιστοι. Σύμφωνα μάλιστα, με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη  θα εξακολουθήσει να παρέχεται κατ΄ εξαίρεση στα ανήλικα προστατευόμενα τέκνα των ασφαλισμένων, στα άτομα με αναπηρία καθώς και στους ασφαλισμένους που επλήγησαν από θεομηνίες. Όπως δήλωσε δε, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου  οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες που και μετά τις 29 Φεβρουαρίου θα έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ δεν χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οποιοσδήποτε πολίτης έχει ΑΜΚΑ, δηλαδή οποιοσδήποτε ζει νόμιμα στη χώρα, έχει πρόσβαση και μάλιστα δωρεάν στις δημόσιες δομές υγείας. Για να συμπληρώσει ότι  πριν από τα Μνημόνια αν κάποιος δεν είχε πληρώσει τις εισφορές του δεν είχε καμία απολύτως κάλυψη. Επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας άλλαξε η νομοθεσία, δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, ώστε να μπορούν όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της χώρας να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΣΥ.

Στην πράξη, ο κ. Τσακλόγλου ξεκαθάρισε πως στην περίοδο της πανδημίας και εξαιτίας της μεγάλης μάχης που έδινε τότε η χώρα  κατά του Covid στα δημόσια νοσοκομεία, ελήφθη η απόφαση για πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να  περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.  “Η περίοδος Covid, έχει τελειώσει και πρέπει να γυρίσουμε σε μια κανονικότητα” επανέλαβε ο υφυπουργός, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους ασφαλισμένους που έχουν μικρές οφειλές να ξεκινήσουν άμεσα είτε τη διαδικασία πληρωμής, είτε τη διαδικασία ρύθμισής τους.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, εντάσσεται και η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων που ξεκίνησε ήδη, η διοίκηση του ΕΦΚΑ.  Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Φορέα, από τους 1,4 εκατ. μη μισθωτούς  περίπου 733.300 δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ασφαλιστική ικανότητα (έχουν οφειλές). Από αυτούς, οι 169.347  έχουν χρέη ύψους έως 500 ευρώ. Από 501 έως 1.000 ευρώ οφείλουν 51.313 μη μισθωτοί, ενώ άλλοι 35.450 οφείλουν από 1.001 έως 1.500 ευρώ. Συνολικά, έως 2.000 ευρώ έχουν 281.059 οφειλέτες, στους οποίους και αναφέρεται ο Φορέας, ενώ  από τους μισούς, και συγκεκριμένα  375.409 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ έχουν χρέη κάτω από 5.000 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ