Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
26.8 C
Athens

e-ΕΦΚΑ: 21.286 αιτήσεις για την προκαταβολή σύνταξης μέσα σε μία εβδομάδα

Το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης απέφερε 21.286 αιτήσεις στον e-ΕΦΚΑ, κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της σχετική ψηφιακής πλατφόρμας.

Η διοίκηση του Φορέα θεωρεί ότι είναι υψηλός ο αριθμός των αιτήσεων και το γεγονός αυτό υποδηλώνει το μεγάλο ενδιαφέρον όσων έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης να ενταχθούν στο μέτρο της προκαταβολής σύνταξης. Παράλληλα αποδεικνύει πως η πλατφόρμα είναι φιλική, λειτουργική και εύκολη στη χρήση της από τον κάθε χρήστη. Βέβαια, συνολικά υπερβαίνουν τις 100.000 οι πολίτες που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης η οποία δεν έχει απονεμηθεί, δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν προσωρινή σύνταξη και έτσι αποκτούν το δικαίωμα να λάβουν την προκαταβολή σύνταξης. Άρα, έως τώρα έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση το 1/5 των δυνητικά δικαιούχων. Με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται σε δύο εβδομάδες, μένει να φανεί ποια θα είναι τελικά, η ανταπόκριση των πολιτών.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (www.efka.gov.gr)  και θα είναι ανοικτή για αιτήσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται πως για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται τα παρακάτω στοιχεία:

  • Οι κωδικοί ΤaxisNet του αιτούντα
  • Ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ
  • Το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού

Ο αριθμός Πρωτοκόλλου του αιτήματος συνταξιοδότησης, η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και ο τ. φορέας υποβολής/κατάθεσης του αιτήματος συνταξιοδότησης. Τα στοιχεία αυτά απαιτούνται εφόσον δεν είναι προσυμπληρωμένα στην αίτηση.

Να σημειωθεί ότι η προκαταβολή σύνταξης χορηγεί, με βάση την προϋπηρεσία του δικαιούχου, 360 ή 384 ευρώ το μήνα, ως προκαταβολή σύνταξης. Ειδικά την πρώτη φορά, ο δικαιούχος, θα λάβει αναδρομικά, την προκαταβολή σύνταξης για όλους τους μήνες από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση. Πρόκειται πάντως για ένα μέτρο που προκάλεσε αντιδράσεις από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, καθώς εκτιμήθηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δοθούν ποσά προκαταβολής σύνταξης, σε πολίτες που δεν θα είναι δικαιούχοι σύνταξης, αν απορριφθεί η αίτησή τους. Υπενθυμίζεται ότι, από το σύνολο των αιτήσεων, περίπου το 20% λαμβάνουν απορριπτικές απαντήσεις…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ