Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.1 C
Athens

Στα «σκαριά» και νέα μείωση εισφορών από το υπουργείο Εργασίας

Η μείωση εισφορών που έχει ήδη ξεκινήσει από το 2020, αναμένεται να έχει και συνέχεια. Το υπουργείο Εργασίας «προετοιμάζει το έδαφος» για νέα μείωση κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες. Με δεδομένο ότι ήδη εφαρμόζεται μείωση κατά 3,9 μονάδες, ο στόχος είναι μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας, δηλαδή μέχρι το 2023, η μείωση να έχει ανέλθει στις 5 μονάδες. Το γεγονός ότι σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, το 2022 πραγματοποιείται αυτόματα μείωση μισής μονάδας στις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης (από 6,5% που είναι σήμερα, στο 6%), διευκολύνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Έτσι, για την επόμενη διετία, αναζητείται τρόπος να υπάρξει μείωση μόλις κατά 0,6 μονάδες, ώστε να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος των 5 ποσοστιαίων μονάδων περικοπής στις ασφαλιστικές εισφορές.

 

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με την «Καθημερινή», προγραμματίζεται από το υπουργείο Εργασίας η εκπόνηση μελέτης με στόχο την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.  Ο στόχος είναι διττός: αφενός να ελεγχθεί η διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που έχει ήδη επέλθει και για μετά το 2021, αφετέρου να διερευνηθεί εάν υπάρχουν οι προοπτικές στο ασφαλιστικό σύστημα για περαιτέρω μείωση, έως το 2023.

Σημειώνεται ότι στο πολυσέλιδο ετήσιο σχέδιο δράσης του υπουργείου Εργασίας για το 2021 εκτός από την εφαρμογή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που οδήγησε σε συνολικό ποσοστό εισφορών της τάξης του 36,66% από  40,56%, περιλαμβάνεται η  πρόθεση για περαιτέρω μείωση του  μη μισθολογικού κόστους  της μισθωτής εργασίας στη χώρα μας, καθώς έχει διαπιστωθεί πως είναι αρκετά υψηλό.

Εκτιμάται ότι από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πρόκειται να υπάρξει θετική επίδραση στην απασχόληση, αυξάνοντας τα κίνητρα για προσλήψεις και μειώνοντας αντίστοιχα τα κίνητρα για αδήλωτη εργασία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ