Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
27.2 C
Athens

e-ΕΦΚΑ: Μέχρι πότε ισχύει η έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές

Προθεσμία μέχρι τις 3 Ιουλίου έχουν οι ασφαλισμένοι για να καρπωθούν την έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές του μηνός Μαΐου. Πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοτελώς απασχολούμενους και αποφασίστηκε ως αντίβαρο στα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν ελέω πανδημίας κορονοϊού.

Από χθες Τρίτη, σχεδόν ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι (αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι), έχουν τη δυνατότητα να βρουν τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών τους για τον Μάιο, τα οποία αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι μπορούν να κάνουν χρήση του ευεργετήματος της έκπτωσης 25% για τις τρέχουσες εισφορές Μαΐου, όπως προβλέπεται από τον Νόμο 4690/2020 (ΦΕΚ 104Α/30.5.2020).

Βασικός όρος της έκπτωσης- η οποία είναι προαιρετική για κάθε επαγγελματία- είναι η εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών του Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι θέλουν να καρπωθούν την έκπτωση 25% στις εισφορές τους θα πρέπει να τις καταβάλλουν το αργότερο εντός του επόμενου δεκαημέρου, δηλαδή μέχρι τις 3 Ιουλίου. Διαφορετικά θα χάσουν αυτό το ευεργέτημα και, ακόμα και αν τις καταβάλλουν τον Σεπτέμβριο, όπως τους δίνει το δικαίωμα το υπουργείο Εργασίας, θα πρέπει να πληρώσουν τότε, ολόκληρο το ποσό.

Επισημαίνεται ότι προκειμένου ο ασφαλισμένος να επωφεληθεί της ανωτέρω έκπτωσης, θα πρέπει να έχει πληρώσει τις εισφορές και του προηγούμενου 4μηνου, δηλαδή του χρονικού διαστήματος Ιανουαρίου – Απριλίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου του 2020 και εφεξής πραγματοποιείται με νέο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής (RF).

Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι, που κάνουν χρήση πάγιας εντολής για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών, να προχωρήσουν σε καταχώρηση του νέου κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ