Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

Τον «μπελά» του βρήκε ο Χατζηδάκης με τους εργαζόμενους στο υπ. Εργασίας – Διαφωνία (και) για τον επανυπολογισμό των συντάξεων

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Κωστή Χατζηδάκη και στους εργαζόμενους του υπουργείου Εργασίας, πυροδοτεί η απόφαση των τελευταίων να εκφράσουν επίσημα ενστάσεις και για τη διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αφορά τουλάχιστον 200.000 εν ενεργεία συνταξιούχους, οι οποίοι ευελπιστούν να καρπωθούν μετά το Πάσχα, αυξήσεις στις συντάξεις τους, αλλά και αναδρομικά ποσά 20 μηνών. Η υπουργική απόφαση όμως που ετοίμασε το επιτελείο του υπουργού Εργασίας έχει «θολά» σημεία. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, εντόπισαν τον κίνδυνο ο επανυπολογισμός να «κρύβει» λάθη και, μπροστά στο ενδεχόμενο, να αναζητηθούν μελλοντικά, ευθύνες από τους ίδιους, υπέγραψαν την υπουργική απόφαση με επιφυλάξεις. Μάλιστα, επισυνάπτουν κείμενο με τις παραλείψεις που έχουν εντοπίσει, συνιστώντας να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές, εκθέτοντας ξανά τον νέο υπουργό Εργασίας και το επιτελείο του…

Πρόκειται για το «δεύτερο χτύπημα» των υπηρεσιακών του υπουργείου Εργασίας, μέσα σε λίγες μέρες. Είχε προηγηθεί ξανά η υπογραφή τους με επιφυλάξεις στην υπουργική απόφαση για την προκαταβολή σύνταξης. Μάλιστα, οι ενστάσεις τους είχαν προκαλέσει την οργή του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος σε ραδιοφωνική του παρέμβαση, ούτε λίγο ούτε πολύ τους είχε ειρωνευτεί, σημειώνοντας με νόημα «σιγά μην τους φύγει κανένας πόντος». Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας απάντησαν με επίσημη ανακοίνωση, χαρακτήρισαν «ατυχή» τη δήλωση του πολιτικού τους προϊστάμενου και του ζήτησαν να ανακαλέσει. Τον προειδοποίησαν δε, ότι εάν δεν το πράξει, τότε θα δώσουν οι ίδιοι στη δημοσιότητα τις ενστάσεις τους, για να μάθουν οι πολίτες τα λάθη που κινδυνεύουν να γίνουν στην προκαταβολή σύνταξης. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί τώρα και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων!

Η κυριότερη διαφωνία που εκφράζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας είναι ότι σε μία βασική πρόβλεψη της Υπουργικής Απόφασης, διαπιστώνουν ότι είναι «εκτός νόμου». Ειδικότερα, για περιπτώσεις αναπροσαρμογής περισσότερων της μίας κύριων συντάξεων, οι οποίες είχαν χορηγηθεί πριν από τη 13η Μαΐου 2016, δηλαδή πριν από τη έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016), διαπιστώθηκε ότι η ΥΑ κινείται εκτός των διατάξεων του νόμου, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και με το «νόμο Βρούτση» (ν.4670/2020). Επίσης, νομιμοποιείται από την ΥΑ, πέρα από τις προβλέψεις του νόμου, η ορθότητα του επανυπολογισμού ακόμα και στην περίπτωση χορήγησης περισσότερων από μία εθνικές συντάξεις (από διαφορετική αιτία).

Έτσι, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γίνει λάθος στον αρχικό επανυπολογισμό, άρα η όποια αναπροσαρμογή να πραγματοποιηθεί επί εσφαλμένων στοιχείων!

Γίνεται αντιληπτό ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα ανοίξει νέος «κύκλος» από δικαστικές διαμάχες, με χιλιάδες συνταξιούχους να διεκδικούν τα ποσά που θα τους οφείλονται. Επίσης, θα υπάρξουν και άλλοι, που θα λάβουν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που τους αναλογούν και μετά θα πρέπει να τα επιστρέψουν πίσω στο Δημόσιο Ταμείο.

Είναι προφανές ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες διαπίστωσαν ότι η ΥΑ Χατζηδάκη ετοιμάστηκε πρόχειρα και «στο πόδι». Γι’ αυτό και αντιδρούν ως προς την εφαρμογή της. Μένει να φανεί ποια θα είναι η νέα αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, που δέχεται και δεύτερο «χτύπημα» από τους υφισταμένους της, μέσα σε λίγες μέρες…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ