Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
20.3 C
Athens

Όλα τα μέτρα για μείωση της γραφειοκρατίας και ενίσχυση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Συγκεκριμένες είναι οι παρεμβάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας ώστε να μειώσει την γραφειοκρατία και παράλληλα να δημιουργήσει πρόσθετο κίνητρο στις επιχειρήσεις, για να αξιοποιήσουν την Ψηφιακή Κάρτα.

Στο επικείμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις αμέσως επόμενες ημέρες, προγραμματίζεται να ενσωματωθούν αρκετές από τις παρεμβάσεις αυτές, που έχουν κατατεθεί ως προτάσεις από την πλευρά των συνδικάτων, κύρια των εργοδοτών.

Η προαναγγελία των υπερωριών, μέσω της κατάργησης του σχετικού εντύπου στο σύστημα «Εργάνη», αποτελεί την πλέον γνωστή από τις προτάσεις που έχουν γίνει. Το έντυπο Ε8 αποτελούσε πάγιο αίτημα της πλευράς των επιχειρήσεων, αλλά και των λογιστών, για να καταργηθεί. Άλλωστε, από την στιγμή που εφαρμόζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που ως βασικό μέλημα έχει την ακριβή χρονικά, έναρξη και λήξη της απασχόλησης, σε καθημερινή βάση, μοιάζει υπερβολή να κατατίθεται και ξεχωριστό έντυπο που αναφέρεται στις υπερωρίες.

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, σχετίζονται με επιμέρους ζητήματα γραφειοκρατικής φύσεως, που ίσως η Ψηφιακή Κάρτα, δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε να επιλυθούν οριστικά. Σε αυτά συγκαταλέγονται η δήλωση στο σύστημα Εργάνη της ετήσιας άδειας, η ανανέωση των συμβάσεων εργασίας και ειδικά όσων είναι ορισμένου χρόνου, η δημιουργία ενός μικρού χρονικού διαστήματος που δεν θα θεωρείται απόκλιση από το δηλωθέν ωράριο, ακόμα και η διαδικασία αναγγελίας εργαζόμενων υπό μορφή δανεισμού. Πιο αναλυτικά, οι προτάσεις που εξετάζονται να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, είναι οι εξής:

  • Κατάργηση εντύπου Ε8: Πρόκειται για το έντυπο που αφορά την υπερωριακή απασχόληση και φαίνεται ότι η κατάργησή του, έχει ήδη γίνει αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
  • Έντυπο Ε11: Αφορά τη χορήγηση της ετήσιας άδειας. Επίσης, υπάρχει η πρόταση για κατάργηση, που εξετάζεται διεξοδικά.
  • Συμβάσεις ορισμένου χρόνου: Στόχος είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ανανέωσης τέτοιων συμβάσεων. Ουσιαστικά, θεωρείται γραφειοκρατικός φόρτος η σημερινή διαδικασία, όπου πρέπει πρώτα να υποβάλλεται στο σύστημα Εργάνη το έντυπο Ε7 που αναφέρεται στη λύση μιας σύμβασης και εν συνεχεία εντός χρονικού διαστήματος τεσσάρων εργάσιμων ημερών, να υποβάλλεται ξανά το έντυπο Ε3, που αφορά την αναγγελία πρόσληψης του εργαζόμενου. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις όπου η συγκεκριμένη υποβολή των εν λόγω εντύπων πραγματοποιήθηκε με λάθος σειρά, με συνέπεια να επιβληθούν μέχρι και πρόστιμα σε επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, δρομολογείται διαδικασία που θα υποβάλλεται μόνο ο έγγραφος τύπος της νέας σύμβασης, που θα έχει ανανεωθεί.
  • Έναρξη και λήξη ωραρίου: Προτείνεται να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το κομβικής σημασίας, τμήμα λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας. Στόχος είναι, να μην προκύπτει αλλοίωση του χρόνου εργασίας, ακόμα και εάν ο εργαζόμενος φτάνει νωρίτερα από το αναγραφόμενο, στο χώρο απασχόλησής του. Πρόκειται για παρέμβαση που θα εστιάζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικότερα, σε όσους δουλεύουν αρκετές ώρες εκτός γραφείου. Στο ίδιο μήκος κύματος, αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση, ώστε να είναι εφικτό να πραγματοποιείται με ασφάλεια τόσο η δήλωση έναρξης, όσο και η δήλωση λήξης της εργασίας, για όσους δουλεύουν μακριά από το γραφείο τους. Στο πλαίσιο αυτό, επίκειται ειδική εφαρμογή.
  • Απόκλιση χρόνου: Αναμένεται να δοθεί ένα μικρό χρονικό διάστημα, για παράδειγμα 10 ή 15 λεπτά, εντός του οποίου δεν θα θεωρείται ότι υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στο ωράριο που δηλώθηκε από την επιχείρηση και στα χτυπήματα της Ψηφιακής Κάρτας από τους εργαζόμενους. Έτσι, θα περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος να επιβάλλονται πρόστιμα, χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος, αφού οι όποιες καθυστερήσεις θα αναγράφονται, θα είναι λίγων λεπτών.
  • Δανεισμός εργαζόμενου: Προτείνεται να δημιουργηθεί ένα καινούργιο έντυπο, που θα ξεκαθαρίζει πότε ο εργαζόμενος δανείστηκε σε άλλη επιχείρηση και πότε μεταφέρθηκε με πλήρη κληροδότηση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Όποιες από τις ανωτέρω παρεμβάσεις συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο, θα έχουν ως στόχο να ωθήσουν επιχειρήσεις να επιλέξουν την χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ακόμα και αν ο κλάδος τους δεν έχει ενταχθεί επίσημα σε αυτό το μοντέλο ελέγχου του ωραρίου απασχόλησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ