Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
16.3 C
Athens

Ψηφιακή Κάρτα: Αδύνατη η εξαίρεση επιχειρήσεων λόγω αλλαγής ΚΑΔ

Να αποφύγουν την Ψηφιακή Κάρτα, μέσω αλλαγής του ΚΑΔ έστω και την ύστατη ώρα, επιδίωξαν ορισμένες επιχειρήσεις από το λιανικό εμπόριο, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Εργασίας. Έτσι, σε ειδικό ενημερωτικό για τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας, που εκδόθηκε από το Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ, ξεκαθαρίζεται προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν υφίσταται διαδικασία απένταξης για λόγους αλλαγής ΚΑΔ».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα περιστατικά που εντοπίστηκαν ήταν μεμονωμένα και αφορούσαν κυρίως επιχειρήσεις μικρού μεγέθους, που λόγω δραστηριότητας, έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν ενεργό και δευτερεύοντα ΚΑΔ. Σε αυτή την περίπτωση, επιδιώχθηκε από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις να απαλλαγούν από τον πρωτεύοντα ΚΑΔ, που οδηγούσε στην υποχρεωτική χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και να διατηρήσουν μόνο το δευτερεύοντα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία όμως, έλαβε χώρα αφού είχε δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση, που ορίζει την χρήση και την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας, με τα ανάλογα χρονοδιαγράμματα, ανά κλάδο αναφοράς. Έτσι, θεωρήθηκε άκυρη η αλλαγή ΚΑΔ και απορρίφθηκε, με τις επιχειρήσεις που επιχείρησαν αυτή τη μετατροπή, να αναγκάζονται τελικά, να ενταχθούν στο νέο μοντέλο καταγραφής του ωραρίου εργασίας.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι έως τον Απρίλιο, όταν και θα ολοκληρωθεί η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, χρήση Ψηφιακής Κάρτας θα έχουν κάνει πάνω από 100.000 επιχειρήσεις σε λιανικό εμπόριο και βιομηχανία, που απασχολούν περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους. Έως τώρα υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις 170.000 οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη ενταχθεί στη διαδικασία, προερχόμενοι από super market, από Τράπεζες, από ασφαλιστικές εταιρίες, από επιχειρήσεις security και από ΔΕΚΟ μεταφορών.

Το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο και επιβάλλεται όταν κάποιος εντοπιστεί να συνεχίζει να εργάζεται, ενώ υπάρχει σήμανση από την Κάρτα, ότι έχει αποχωρήσει από την εργασία του. Για να επιβληθεί  πρόστιμο πρέπει ή να γίνει επιτόπιος έλεγχος στην επιχείρηση και στον εργαζόμενο ή να διαπιστωθούν αναντιστοιχίες ωραρίων με σημάνσεις κάρτας ή με τη μισθοδοσία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ