Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.3 C
Athens

Χωρίς εκλογική αποζημίωση ξέμειναν οι καθαρίστριες στα σχολεία

Χωρίς εκλογική αποζημίωση, αλλά και χωρίς αμοιβή για τυχόν υπερωρίες, κινδυνεύουν να μείνουν περίπου 13.500 σχολικές καθαρίστριες. Παρά το γεγονός ότι θα επιφορτιστούν με την ευθύνη να επαναφέρουν τα σχολεία σε κατάσταση τέτοια, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη 23 Μαΐου, δηλαδή δύο ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, εντούτοις δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη στην σχετική Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, για να τους χορηγηθεί η ανάλογη αμοιβή.

Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση από την ΓΣΕΕ, μετά από διαμαρτυρίες δεκάδων πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων. Με επιστολή της προς τα ανωτέρω υπουργεία, αλλά και προς την ΚΕΔΕ, η Συνομοσπονδία επισημαίνει το δίκαιο αίτημα του κλάδου να χορηγηθεί ειδική εκλογική αποζημίωση και στο συμβασιούχο προσωπικό αυτής της κατηγορίας.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «τα σχολεία θα διαμορφωθούν σε εκλογικά τμήματα, θα προετοιμαστούν από το προσωπικό σχολικής καθαριότητας και θα παραληφθούν καθαρά από τους εκλογικούς αντιπροσώπους και τις εφορευτικές επιτροπές. Τη Δευτέρα όμως, όγκοι απορριμμάτων (ψηφοδέλτια, σκουπίδια), και υπέρμετρα βρώμικοι χώροι (αίθουσες, διάδρομοι, τουαλέτες), θα επιβαρύνουν επιπρόσθετα το έργο των χιλιάδων εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων, που θα κληθούν να καθαρίσουν εκ νέου τα σχολεία ώστε μαθητές και δάσκαλοι να προσέλθουν για μάθημα την Τρίτη 23/5/2023, σε ένα καθαρό και ασφαλές σχολικό περιβάλλον».

«Και ενώ όσοι απασχολούνται με εργασίες προετοιμασίας των εκλογών – μεταξύ των οποίων και υπάλληλοι των ΟΤΑ – αναμένεται να λάβουν, έστω μια μικρή εκλογική αποζημίωση, πάνω από 13.500 σχολικές καθαρίστριες δεν θα λάβουν καμία πρόσθετη αμοιβή»!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ