Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.3 C
Athens

Χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης υγείας σε ενήλικα τέκνα ασφαλισμένων

Μέσω ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας θα μπορούν στο εξής οι ασφαλισμένοι να διαπιστώσουν εάν έχει τεθεί η παράταση ασφαλιστικής κάλυψης υγείας για τα τέκνα τους, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Η σχετική υπηρεσία αφορά την «Χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας έμμεσου μέλους και Απογραφής στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ» (https://www.efka.gov.gr/el/choregese-asphalistikes-ikanotetas-emmesoy-meloys-kai-apographe-sto-metroo-toy-e-ephka).

Εάν διαπιστωθεί ότι η παράταση δεν έχει πραγματοποιηθεί μέσω των αυτοματοποιημένων διαδικασιών, οι άμεσα ασφαλισμένοι γονείς με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση της  ηλεκτρονικής εφαρμογής, προς απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας στα έμμεσα μέλη τους. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι τα όποια στοιχεία ταυτοποίησης των τέκνων τους είναι διασταυρωμένα με το μητρώο του ΕΦΚΑ.

Εάν εντοπισθούν ζητήματα μη διασταύρωσής τους, όπως για παράδειγμα η έλλειψη ΑΦΜ, η παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας γίνεται μέσω φυσικής παρουσίας στην Τοπική Διεύθυνση ή με αποστολή των δικαιολογητικών στην Τοπική Διεύθυνση του τόπου κατοικίας τους (https://www.efka.gov.gr/mathepouanikeis.php). Θα πρέπει όμως να έχει γίνει η απόδοση ΑΦΜ, αλλά και να υποβληθεί Υπεύθυνη Δήλωση ότι το τέκνο είναι άνεργο ή να προσκομισθεί Βεβαίωση Σπουδών.

Την ίδια στιγμή, απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ξεκαθαρίζει ότι αποκλειστικά κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού θα γίνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ