Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
25 C
Athens

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Αυξάνονται οι αιτήσεις χορήγησης δανείου για α’ κατοικία

Στις 13.000 ανήλθαν οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν έως τη Μ. Εβδομάδα, από νέους για να λάβουν χαμηλότοκο δάνειο για την απόκτηση α’ κατοικίας με επιδότηση από την ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ). Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού δείχνουν ότι περίπου 500 αιτήσεις πέρασαν και το στάδιο της προέγκρισης από τα πιστωτικά ιδρύματα, με τον αριθμό να βαίνει διαρκώς αυξανόμενος όσο περνούν οι εορταστικές ημέρες του Πάσχα.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι η επιλογή τράπεζας από τους δικαιούχους, έλεγχος κριτηρίων, προέγκριση, τεχνικός και νομικός έλεγχος του ακινήτου, γνωστοποίηση στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), υπογραφή δανειακής σύμβασης και εκταμίευση του δανείου. Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και η εκταμίευση του ποσού θα πρέπει να έχουν γίνει εντός έξι μηνών από την έγκριση της αίτησης από την ΕΑΤ.

Μέσω του προγράμματος, περισσότεροι από 10.000 ωφελούμενοι ηλικίας 25 – 39 ετών, μπορούν να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία με μηνιαία δόση χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75 % του κεφαλαίου που χορηγείται από τη ΔΥΠΑ είναι άτοκο. Ειδικά για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα κατά τη διάρκεια αποπληρωμής) το δάνειο χορηγείται στο σύνολό του άτοκα.

Οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους του προγράμματος είναι:

  • Να έχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου).
  • Να μην διαθέτουν ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ