Ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους, που περιμένουν μάταια επί σειρά ετών να λάβουν τη σύνταξή τους, δίνει ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο νέος υπουργός Εργασίας, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του γνωστοποίησε ότι το πρώτο μέτρο που θα παρθεί είναι «για τους ανθρώπους που έχουν υποβάλλει αίτημα για σύνταξη και πληρούν την προϋπόθεση να είναι πάνω από 62 ετών, θα τους δοθεί μια προσωρινή σύνταξη, αντίστοιχη του ποσού της εθνικής σύνταξης, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι στα 20 χρόνια είναι 384 ευρώ. Αν ο ΕΦΚΑ θα οφείλει 10 μήνες θα δοθούν 3.840 ευρώ αναδρομικά. Κάθε επόμενο μήνα θα καταβάλλεται έναντι το ποσό αυτό. Δεν λύνεται το πρόβλημα αλλά είναι μια ανακούφιση.» Ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι σχετική εντολή έχει δοθεί στον e-ΕΦΚΑ, ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα ακόμα και εντός διμήνου να ληφθεί αυτό το μέτρο ανακούφισης της καταβολής αυτών των συντάξεων, έναντι. Παράλληλα, θα δουλεύουν όλα τα άλλα μέτρα για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.» Καλά πληροφορημένες πηγές θέλουν το μέτρο αυτό να έχει συζητηθεί εκτενώς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο υπουργείο Εργασίας, πριν από μία εβδομάδα. Από τον e-ΕΦΚΑ η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τα ποσά αυτά θα μπορούν να δοθούν στους δικαιούχους έως τα τέλη Μαρτίου. Επίσης, από την παρέμβαση αυτή, θα προκύψουν έως 60.000 ωφελούμενοι. Μάλιστα, το όριο των 62 ετών, θα μπορεί να τροποποιηθεί εάν πρόκειται για συνταξιούχους με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και ειδικά εάν πρόκειται για δικαιούχους σύνταξης αναπηρίας.
Αναφορικά με την ταχύτητα στην απονομή των συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι έχει καταβληθεί μια μεγάλη προσπάθεια από την προηγούμενη ηγεσία και από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ. Το 2020 αυξήθηκε ο ρυθμός χορήγησης των συντάξεων κατά 31% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Προχωρεί το σύστημα ΑΤΛΑΣ. Προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του e-ΕΦΚΑ.» Ο Υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι υπάρχει πια μια Ομάδα Έργου με Project Manager, που θα προτείνει και θα επεξεργαστεί όλα τα μέτρα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.
Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην «επόμενη μέρα» μετά τη λήξη της πανδημίας. Ο νέος υπουργός Εργασίας, μίλησε για τη ρήτρα μη απόλυσης που ήδη υπάρχει, για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για το πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας. Συνολική δαπάνη γι’ αυτά τα προγράμματα είναι 3,5 δισ. ευρώ.
«Το θέμα δεν είναι οι αριθμοί. Το θέμα είναι ότι οι πάντες αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έδρασε αμέσως. Γι’ αυτό και η ανεργία περιορίστηκε στα επίπεδα του 16%. Είμαστε σε ένα άγνωστο πεδίο. Συνεργαζόμαστε με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Είμαστε σε εγρήγορση για την εποχή μετά την αποσωλήνωση της οικονομίας, ώστε να προχωρήσουμε χωρίς προβλήματα στο μέγιστο βαθμό. Εμείς, από το υπουργείο Εργασίας πρέπει να δώσουμε έμφαση στα προγράμματα που έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Ειδικά τα προγράμματα κατάρτισης, πώς θα γίνουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα και πώς θα δώσουμε έμφαση στα προγράμματα για ψηφιακή κατάρτιση.»