Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
19 C
Athens

Χάνουν το επίδομα αδείας 80.000 εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης

Επίδομα αδείας τέλος για χιλιάδες εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό! Τη συγκεκριμένη παροχή την χάνουν όσοι εποχικά εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης για όλους τους μήνες που υπάρχει σε ισχύ το συγκεκριμένο μέτρο, ως ανάσχεση της πανδημίας. Υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τους 80.000 οι εργαζόμενοι του κλάδου που θα απολέσουν το συγκεκριμένο βοήθημα… Θα λάβουν μόνο το δώρο Χριστουγέννων. Αντίθετα, όσοι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» θα λάβουν κανονικά και το επίδομα αδείας.

Το στοιχείο αυτό αναδείχτηκε κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και στην ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). Παρουσία και της ΓΓ του υπουργείου Εργασίας κυρίας Άννας Στρατινάκη, δόθηκαν διευκρινήσεις για τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και κάποιοι είδαν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Η απάντηση που δόθηκε ήταν πως μάλλον κάποιοι εργαζόμενοι στον κλάδο είχαν υποβάλλει αίτηση και στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ. Έτσι για να μην ζητηθεί από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν χρήματα, τους δόθηκε η διαφορά που δημιουργήθηκε. Επίσης, εντοπίστηκαν και περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι είχαν υποβάλλει δηλώσεις μονομερώς. Στη συνέχεια έγινε επαναπρόσληψη από τον εργοδότη και αναστολή σύμβασης εκ μέρους του. Άρα, η όποια διαφορά προκύψει, θα καταβληθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας επανέλαβε ότι οι πληρωμές για τις αναστολές συμβάσεων του Ιουλίου, θα καταβληθούν στις 28 Αυγούστου. Επίσης, την ίδια ημερομηνία, μετά από αίτημα της ΠΟΕΕΤ θα καταβληθούν και τα ποσά του προγράμματος «Συν-Εργασία», σε όσους εργαζόμενους έχουν ενταχθεί σε αυτό.

Πάντως, η Ομοσπονδία δεν κρύβει τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει νομοθετηθεί η μείωση του ορίου των ενσήμων από τα 100 στα 50, έτσι ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι του κλάδου να υπαχθούν στο επίδομα ανεργίας από τον επόμενο μήνα και μετά. Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε ότι και για τον Σεπτέμβριο, όσες επιχειρήσεις του κλάδου αναστείλουν νωρίτερα τη λειτουργία τους, θα υποχρεώνονται να τοποθετήσουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης και θα απαγορεύεται να τους απολύσουν.

Ειδική αναφορά έγινε στη συνάντηση και για τους εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης, οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχει προωθήσει η Πολιτεία. Από το υπουργείο Εργασίας έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα και προς αυτή την κατεύθυνση.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας έθεσε και το θέμα της επαναφοράς της απονομής του εφάπαξ στην 20ετία. Ο Υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε να το δει άμεσα το θέμα, συνδυαστικά με την προσπάθεια για την καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας με απευθείας σύνδεση του παρουσιολογίου με το ΕΡΓΑΝΗ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ