Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
20.8 C
Athens

Χάνουν επιδόματα ανάπηρα παιδιά, ελέω κορονοϊού

Η παρατεταμένη υγειονομική κρίση και η έτσι και αλλιώς προβληματική λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), είναι η αιτία που πολλά ανάπηρα παιδιά, μένουν εκτός διαδικασίας χορήγησης επιδομάτων!

Τα ΚΕΠΑ, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, τον Μάρτιο του 2020, ανοιγοκλείνουν κατά διαστήματα κατά τη γνωστή τακτική του «ακορντεόν» που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε όλη την κοινωνία, με αποτέλεσμα αδυναμία έκδοσης  αποφάσεων χορήγησης πιστοποιητικών ποσοστού αναπηρίας. Ως συνέπεια είναι να μένουν χωρίς επίδομα πολλά ανάπηρα παιδιά, που για πρώτη φορά κάνουν αίτηση.

 

Όπως έγινε γνωστό με ερώτηση που υπέβαλλαν στη Βουλή 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της τέως αναπληρώτρια υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύς, Θεανώς Φωτίου, τα ΚΕΠΑ παρατείνουν αυτοδίκαια με ΠΝΠ τις πιστοποιήσεις αναπηρίας που έληξαν λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με βάση τις παρατάσεις αυτές, όσοι λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, συνεχίζουν να τα εισπράττουν κανονικά κάθε μήνα.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με το επίδομα παιδιού το οποίο, σύμφωνα με τον νόμο, θα έπρεπε να αποδίδεται και μετά την ενηλικίωση του τέκνου.

Δηλαδή, όπως διαπιστώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο ίδιος φορέας εφαρμόζει σε ένα μόνο από τα προγράμματά του το νόμο και σε άλλο όχι. Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αδυνατεί να εφαρμόσει καθολικά το νόμο και να συντονίσει δύο πληροφοριακά συστήματα του ίδιου οργανισμού.»

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ οι ανάπηροι δεν προτεραιοποιήθηκαν στους εμβολιασμούς, ενώ και για το 2021 η δαπάνη για την αναπηρία είναι μειωμένη κατά 88 εκατ. ευρώ έναντι της δαπάνης του 2019. «Είχαμε πρόσφατα ένα ανάπηρο παιδί νεκρό από τον κορονοϊό σε Σχολείο Ειδικής Αγωγής του Πειραιά και πλήθος κρουσμάτων σε μαθητές και εργαζόμενους σε σχολεία Ειδικής Αγωγής γιατί τα μέτρα προφύλαξης στις σχολικές αυτές μονάδες που συνεχίζουν -και ορθώς- να λειτουργούν είναι ελλιπέστατα και ο κίνδυνος καθημερινά μεγάλος. Και έρχεται τώρα αυτή η αδικία να αποδείξει, για άλλη μια φορά, την ουσιαστική αδιαφορία προς τους ανάπηρους και τις ανάγκες τους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ