Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Σε μπελάδες μπήκε ο Χατζηδάκης – Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εργασίας καταγγέλλουν τις δικές του Υπουργικές Αποφάσεις!

«Κόντρα πρώτου μεγέθους» έχει  ξεσπάσει ανάμεσα στον Κωστή Χατζηδάκη και στους εργαζόμενους του υπουργείου Εργασίας. Αιτία, οι δηλώσεις του υπουργού και οι «σπόντες» που πέταξε σχετικά με την άρνηση υπηρεσιακών παραγόντων να υπογράψουν υπουργική του απόφαση, με την οποία προωθείται η διαδικασία της προκαταβολής σύνταξης. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και με επίσημη ανακοίνωση, ουσιαστικά επιβεβαίωσαν πλήρως σχετικό δημοσίευμα του endisy.gr.

Χαρακτήρισαν «ατυχείς» τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «υπέγραψε μόνος του μαζί με τη Γεν. Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης την Υπουργική απόφαση και ουδείς άλλος από την υπηρεσιακή ιεραρχία… μην ξεφύγει κανένας πόντος και μην παρεκκλίνουμε από τις αρχές του ασφαλιστικού συστήματος». Την ίδια στιγμή ζήτησαν από τον κ. Χατζηδάκη να ανακαλέσει.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα όμως, του ζητούν «να δημοσιεύσει το Σχέδιο της υπουργικής απόφασης για την προκαταβολή της σύνταξης με τις αιτιολογημένες επιφυλάξεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων (υπογεγραμμένη από τον Γενικό Διευθυντή με διατυπωμένη την επιφύλαξη του και των υπηρεσιακών παραγόντων όπως το άρθρο 25 του υπαλληλικού κώδικα επιτάσσει), προκειμένου να μην αιωρούνται αίολες κατηγορίες». Σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι θα το δημοσιοποιήσουν οι ίδιοι!

Μάλιστα, προαναγγέλλουν ότι η υπηρεσία έχει διατυπώσει τις επιφυλάξεις της και για άλλο εξίσου σημαντικό θέμα που αυτή τη στιγμή είναι σʼ εξέλιξη. Πιθανότατα πρόκειται για την κρίσιμη υπουργική απόφαση που αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων…

Οι εργαζόμενοι στην Κοινωνική Ασφάλιση επικαλούνται το άρθρο 25 του υπαλληλικού κώδικα, κάνοντας λόγο για «ασπίδα προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και δεν αποτελεί απλά  δικαίωμα αλλά υποχρέωση του δημοσίου υπαλλήλου να διαφωνεί για τη νομιμότητα μιας απόφασης της πολιτικής ηγεσίας και να εκφράζει εγγράφως τις διαφορετικές απόψεις και προτάσεις του».

Στην σχετική ανακοίνωση, ο Σύλλογος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του και την καχυποψία του, «μήπως αυτές οι πρακτικές περί «πόντου», «σαράβαλου ΕΦΚΑ» και «βασανισμού των ασφαλισμένων» αποτελούν προκατασκευασμένο σκηνικό, προάγγελο των προειλημμένων αποφάσεων για υποβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, την  ιδιωτικοποίησή της και την ανάθεσή της σε εξωτερικούς συνεργάτες»…

Προσθέτει δε ότι θα συνεχίσουν να διατυπώνονται οι αιτιολογημένες απόψεις των εργαζομένων «σʼ ότι είναι στρεβλό και φαλκιδεύει το μέλλον της αδιαπραγμάτευτα Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης».

Κλείνοντας ο Σύλλογος εργαζομένων επισημαίνει ότι «εάν διαχρονικά οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες λάμβαναν υπόψη τις τεκμηριωμένες διαφωνίες των υπηρεσιακών παραγόντων τόσο το ασφαλιστικό σύστημα όσο και ο ΕΦΚΑ θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ