Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

«Φωτιά» παίρνει η ανεργία τον Αύγουστο!

Σοβαρό κίνδυνο εκτίναξης της ανεργίας από τον Αύγουστο και μετά, διαπιστώνουν παράγοντες της αγοράς. Δεν είναι μόνο η αδυναμία ανάκαμψης της αγοράς εργασίας, λόγω οικονομικής κρίσης, ως απόρροια των μέτρων κατά της πανδημίας. Είναι και το γεγονός ότι από τον επόμενο μήνα, θα περιοριστούν δραματικά οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να αξιοποιήσουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων. Έτσι, θα παρατηρηθεί το φαινόμενο, είτε να παραμείνουν κλειστές αρκετές επιχειρήσεις, άρα οι εργαζόμενοι σε αυτές να «μείνουν στον δρόμο» είτε όσες είναι ανοιχτές, να προβούν σε απολύσεις. Επίσης, όσες επιχειρήσεις επέβαλλαν το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας τον Μάιο, έχουν δικαίωμα να προβούν επίσης σε απολύσεις, μιας και λήγει τον Αύγουστο το προστατευτικό διάστημα των 45 ημερών.

Και στις τρεις περιπτώσεις το… αποτύπωμα εκτιμάται ότι θα είναι δραματικό, καθώς η ανεργία θα «φουντώσει»…

 

Τα στοιχεία του Ιουνίου από τον ΟΑΕΔ, προδικάζουν γι’ αυτή τη δυσοίωνη εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον Οργανισμό ξεπέρασαν το 1,1 εκατ., καταγράφοντας δραματική αύξηση πάνω από 20%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα!

 

Εάν επαληθευτεί η πρόβλεψη της ΓΣΕΕ, τότε η ύφεση έως το τέλος του έτους θα φτάσει στο 8%, ποσοστό που μεταφράζεται το λιγότερο σε 153.000 χαμένες θέσεις εργασίας. Όλα αυτά ενώ είναι πλέον καθημερινές οι καταγγελίες που γίνονται στην Συνομοσπονδία, από εργαζόμενους αλλά και από ανέργους, για περιπτώσεις εκμετάλλευσης από την πλευρά των εργοδοτών…

Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή σύμβασης εργασίας διατηρείται για το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου μόνο σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στο λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, σε καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και σε επιχειρήσεις αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ