Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Κρίσιμη εβδομάδα για την αποζημίωση ειδικού σκοπού – Ποια είναι τα ακριβή χρονοδιαγράμματα

Λήγουν έως τα τέλη της εβδομάδας οι προθεσμίες που έχει θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας για υποβολές αιτήσεων αναφορικά με την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Άρα, εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει να σπεύσουν ώστε να επιλέξουν τι θέλουν να πράξουν, εάν επιθυμούν να ενταχθούν στη διαδικασία, που σε αρχικό στάδιο αποφέρει το όφελος των 534 ευρώ το μήνα, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, έστω και με καθυστέρηση…

Ακριβέστερα, τα χρονοδιαγράμματα έχουν ως εξής:

  • Σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για εργοδότες αλλά και για εργαζόμενους, ώστε να δηλώσουν τις όποιες ορθές επαναλήψεις αφορούν αναστολές συμβάσεων εργασίας από το μήνα Ιούνιο. Η υποβολή αιτήσεων πραγματοποιείται στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr. Είναι απαραίτητη για όσους εργαζόμενους υπέστησαν τη βάσανο της αναστολής σύμβασης τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ή τον Μάιο και η διαδικασία παρατάθηκε και τον Ιούνιο. Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση και οι ίδιοι, μόνο εάν πρέπει να τροποποιήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως είναι το IBAN.

Έως την Παρασκευή, 31 Ιουλίου, έχουν δικαίωμα οι εποχικοί εργαζόμενοι να υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις ένταξης στην αποζημίωση ειδικού σκοπού. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν οι ίδιοι δεν επαναπροσλήφθηκαν ή εάν επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου. Στη δεύτερη περίπτωση δικαιούνται έστω και για ένα μέρος του μήνα, αποζημίωση. Ειδική προσοχή πρέπει να υπάρξει από τους εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι μπορεί να επαναπροσλήφθηκαν αλλά στη συνέχεια οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οι ίδιοι να υποβάλλουν αίτηση για το διάστημα που δεν είχαν επαναπροσληφθεί. Όμως για το διάστημα της επαναπρόσληψης και μέχρι να τεθούν οι συμβάσεις τους σε αναστολή, θα πρέπει ο εργοδότης τους, να υποβάλλει ξεχωριστή αίτηση. Στη συνέχεια, θα πρέπει και οι ίδιοι να υποβάλλουν δεύτερη αίτηση, που θα αναφέρεται μόνο στην χρονική περίοδο που τέθηκαν οι συμβάσεις τους σε αναστολή, σε ένα «γραφειοκρατικό ντελίριο»….

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ