Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

«Φωτιά» πήρε η εξαγορά πλασματικών ετών – Έρχεται «άλμα» αιτήσεων για απονομές συντάξεων

Υψηλότερο από κάθε άλλη χρονιά είναι το έσοδο στον ΕΦΚΑ, από την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης. Ενώ απομένουν δύο ακόμα μήνες για να ολοκληρωθεί το έτος, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν δαπανηθεί έως τώρα, σχεδόν 25 εκατ. ευρώ από ασφαλισμένους που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν για να εξαγοράσουν τα πλασματικά έτη, που χρειάζονται. Το αντίστοιχο ποσό πέρσι μόλις και μετά βίας έφτανε τα 5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τετραπλασιασμό της δαπάνης, στοιχείο που… δείχνει τις νέες αυξήσεις στις αιτήσεις απονομής συντάξεων, που πρόκειται να υποβληθούν το τελευταίο δίμηνο του έτους.

Με δεδομένο ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022, «κλειδώνουν» τα όρια συνταξιοδότησης (62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης και 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης), μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων επιλέγει να καλύψει τις τωρινές, πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις που απαιτούνται και να βγει στη σύνταξη πριν αλλάξει ο χρόνος.

Τα «πρώτα σημάδια» της αυξητικής τάσης, φάνηκαν από τον Σεπτέμβριο με περισσότερες από 18.000 νέες αιτήσεις για απονομή κύριων συντάξεων. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος συγκριτικά με τους θερινούς μήνες, όταν οι αιτήσεις κυμαίνονταν στα επίπεδα των 13.000 – 14.000 το πολύ. Όμως είναι αυξημένος και εάν η σύγκριση γίνει με την περσινή πορεία απονομών συντάξεων κατά τον ίδιο μήνα. Βέβαια, το 2020 είναι ένα έτος, που έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία και τα μέτρα που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της (πχ lockdown). Συνεπώς, τα όποια στοιχεία δεν είναι το ίδιο συγκρίσιμα, σε σχέση με την τάση που δημιουργείται φέτος, για να διαπιστωθεί η πορεία των νέων αιτήσεων απονομής συντάξεων.

Όμως, ήδη ο φετινός Σεπτέμβριος χτύπησε το «πρώτο καμπανάκι». Οι εκτιμήσεις των ειδικών στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι  ότι ο Οκτώβριος κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, ίσως και λίγο ψηλότερα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν αυτός ο αυξητικός ρυθμός, συνεχιστεί και κατά το τελευταίο δίμηνο του 2021, τότε θα υπερβούν τις 200.000 οι νέες αιτήσεις απονομής κύριας σύνταξης, που θα έχουν υποβληθεί εντός της χρονιάς. Ο αριθμός αυτός θα είναι σημαντικά αυξημένος, σε σχέση με τις 161.719 που υποβλήθηκαν το 2020 και τις 165.944 που υποβλήθηκαν το 2019.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ