Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
19 C
Athens

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για συνταξιοδότηση σε χιλιάδες ασφαλισμένους με χρέη προς τα Ταμεία

Ξεπερνούν τις 50.000 οι ασφαλισμένοι – επίδοξοι συνταξιούχοι που έχουν σημαντικά χρέη προς τα Ταμεία. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία μειώνεται στα 10 έτη, από 20 που ήταν έως τώρα, ο χρόνος παραγραφής οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μπορούν να πιστέψουν ότι πλησιάζει η ώρα που θα βγουν και εκείνοι στη σύνταξη!

Πρόκειται για μια απόφαση που ωφελεί κύρια χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με σημαντικά χρέη από μη καταβολή εισφορών. Με δεδομένο ότι το όριο συνταξιοδότησης είναι στα 20.000 ευρώ, οποιοδήποτε μεγαλύτερο χρέος, πρέπει να εξοφληθεί άπαξ μέχρι αυτό το ποσό. Υπήρχαν περιπτώσεις μη μισθωτών ασφαλισμένων, με τόσο μεγάλα χρέη (πχ 50.000 ευρώ και άνω), οι οποίοι αδυνατούσαν να εξοφλήσουν το υπερβάλλον ποσό και μάλιστα άπαξ. Έτσι παρέμεναν χωρίς σύνταξη επί σειρά ετών. Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αφού η περίοδος παραγραφής μειώθηκε στο μισό, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται αντίστοιχα και ένα μέρος από το χρέος, αυτών των ασφαλισμένων. Έτσι, θα μπορούν πολύ πιο εύκολα να βγουν στη σύνταξη.

Η απόφαση του ΣτΕ, ουσιαστικά έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό το άρθρο 95 (παρ. 1) του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16), περί καταβολής ανείσπρακτων εισφορών. Ο πήχης που είχε τεθεί από αυτή τη διάταξη ήταν στην 20αετία για να υπάρξει παραγραφή οφειλής. Ουσιαστικά όμως, με τον τρόπο αυτό η διάταξη καθιστούσε πρακτικά πολύ δύσκολη, έως αδύνατη, την καταβολή σύνταξης, για όσους χρωστούσαν μεγάλα ποσά στο Ταμείο τους.  Τώρα, που κρίθηκε αντισυνταγματικό το συγκεκριμένο άρθρο, η περίοδος παραγραφής υποχώρησε στη 10αετία. Έτσι, έγινε πιο «διαχειρίσιμο» το χρέος των χιλιάδων μη μισθωτών ασφαλισμένων προς τον ΕΦΚΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ