Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Πρεμιέρα για self test σε όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Υποχρεωτικό, θα είναι από σήμερα Δευτέρα 24 Μαΐου, το self test για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή έως τις 30 Μαΐου, η διαδικασία να έχει πιο «πιλοτικά» χαρακτηριστικά, εντούτοις ξεκινάει η εφαρμογή του self test για όλους τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το «πιλοτικό» της διαδικασίας, προκύπτει αφενός από το γεγονός ότι το ΣΕΠΕ για την τρέχουσα εβδομάδα, στους ελέγχους που θα πραγματοποιεί, θα περιορίζεται σε συστάσεις, αφετέρου στο ότι δεν υπάρχει η δέσμευση το self test να πραγματοποιείται πριν από την πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Πιο αναλυτικά, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εργασίας, από σήμερα Δευτέρα 24/05/2021 έως το Σάββατο 29/05/2021 όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests. Το ένα αφορά την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και το δεύτερο την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021.

 

Διευκρινίζεται ότι στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας από σήμερα 24/05/2021 έως 30/05/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους  έως 24 ώρες πριν από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

 

Με άλλα λόγια, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του σήμερα Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».

 

Στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ  εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια  «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».

 

Σημειώνεται ότι την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ