Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

Αντίο 8άωρο, καλώς ήρθες… 13ωρο! Δραματική αύξηση στις υπερωρίες, με κρατική εντολή

Κίνδυνο απόλυτης εξάντλησης, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα, ενυπάρχει από την επιλογή της κυβέρνησης να καταργήσει το 8άωρο.

 

Στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που μόλις χθες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, υπάρχει διάταξη, με την οποία οι υπερωρίες μπορούν να απελευθερωθούν, πάνω και από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια! Αρκεί μια απλή απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εργασίας για να συμβεί κάτι τέτοιο…

Με δεδομένο ότι έχει ήδη θεσμοθετηθεί η ημερήσια ανάπαυση για 11 ώρες, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιβληθεί στον εργαζόμενο απασχόληση έως 13 ώρες. Και μάλιστα, με τον τρόπο αυτό η όποια υπερωρία καταγράφεται θα είναι νόμιμη. Άρα χάνεται η προσαύξηση 120% σε παράνομη υπερωρία που η ίδια η κυβέρνηση θεσμοθετεί, σε άλλη διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο.

 

Όλα τα παραπάνω εμπεριέχονται στο άρθρο 57, παρ. 6 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Εκεί τονίζεται ότι: «6. Με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να χορηγείται κατά περίπτωση άδεια υπερωριακής απασχόλησης των μισθωτών όλων των επιχειρήσεων και εργασιών εν γένει, επιπλέον των επιτρεπόμενων ανωτάτων ορίων υπερωριακής απασχόλησης ετησίως της παρ. 3, σε περιπτώσεις επείγουσας φύσης εργασίας, η εκτέλεση της οποίας κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη και δεν επιδέχεται αναβολή. Για την κατά τα ανωτέρω υπερωριακή απασχόληση, οι μισθωτοί δικαιούνται αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά εξήντα τοις εκατό (60%).»

 

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για λόγους «επείγουσας φύσης εργασίας», ο ΓΓ του Υπουργείου θα μπορεί να λαμβάνει απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα χορηγείται «άδεια» στην επιχείρηση ώστε να υπερβεί το όριο των 150 ωρών υπερωρίας ανά έτος. Η προσαύξηση θα είναι μόλις 60% και όχι 120% που στο ίδιο νομοσχέδιο θεσμοθετείται.

 

Το χειρότερο όμως είναι ότι με τον τρόπο αυτό, επιχειρείται η φυσική εξάντληση των εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχική υγεία τους. Και όλα αυτά, με μια απλή άδεια από το υπουργείο Εργασίας…

 

Όπως επισημαίνει με ανάρτησή του στα social media, ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, «δεδομένου ότι τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν λόγω κόπωσης των εργαζομένων στο τέλος της βάρδιας, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Θα χαθούν ανθρώπινες ζωές…»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ