Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
21.5 C
Athens

Υγεία και ασφάλεια στην εργασία: Έφτασαν 171 τα θύματα στους χώρους δουλειάς – Ποια μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση

Αρνητικό ρεκόρ με 171 νεκρούς και 280 σοβαρά τραυματίες καταγράφει φέτος η αγορά εργασίας. Γι’ αυτό και σε εκδήλωση που έλαβε χώρα χθες στο υπουργείο Εργασίας, ο αρμόδιος ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης περιέγραψε έξι δράσεις – πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, με πιο χαρακτηριστική τη συγκρότηση φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου, ενώ θα κατηγοριοποιηθούν τα επαγγέλματα σε ζώνες επικινδυνότητας.

Ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν στον κοινωνικό διάλογο που ακολούθησε ήταν το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας, να εισαχθεί, αν όχι στα σχολεία, οπωσδήποτε στα Πολυτεχνεία και στα Πανεπιστήμια, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα κουλτούρα για εργαζόμενους και εργοδότες. Την άποψη αυτή διατύπωσε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο και προϋποθέτει μεταξύ άλλων, ρεαλισμό, αποτελεσματικότητα και ηγεσίες με ικανότητες στο χώρο των επιχειρήσεων.

Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας, το πρόβλημα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, διογκώνεται χρόνο με το χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως γνωστοποίησε ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και  την Υγεία στην Εργασίας, από τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν, φέτος έχουν καταγραφεί 171 θάνατοι στους χώρους απασχόλησης και άλλοι 280 τραυματισμοί. Ουσιαστικά, χάνονται 14 ανθρώπινες ζωές το μήνα, δηλαδή καταγράφεται περίπου ένα εργατικό δυστύχημα κάθε δύο μέρες. Μόνο τον τελευταίο μήνα, έχουν προκύψει 23 εργατικά δυστυχήματα. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων έξι ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι, το 2022, είχαν καταγραφεί 104 θάνατοι.

Ανά κατηγορία επαγγελμάτων, τα περισσότερα δυστυχήματα εντοπίστηκαν φέτος σε εργάτες και μισθωτούς (65). Ακολουθούν αγρότες – κτηνοτρόφοι – μελισσοκόμοι (40), στρατιωτικοί –  αθλητές – ναυτικοί (26), ΟΣΕ (13), Δήμοι – εργολαβίες (13), διανομείς (6), βιομηχανικές περιοχές – λατομεία (5), εργοτάξια (2) και αλιεία (1).

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σπανάκης κωδικοποιούνται ως εξής:

1) Τροποποιείται και εκσυγχρονίζεται ο κώδικας ασφάλειας για τους εργαζόμενους. Περνούν 30 κλάδοι σε αυστηρότερες ζώνες προστασίας (πχ γεωκτηνοτροφικές δράσεις, κατασκευή όπλων και πυρομαχικών.)

2) Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία για το Οργανόγραμμα του Υπουργείου.

3) Συγκροτείται όργανο για φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου.

4) Επικαιροποιείται η διαδικτυακή πλατφόρμα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Δημιουργούνται ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες για την στήριξη των επιχειρήσεων.

5) Διαμορφώνεται σύγχρονο προστατευτικό πλαίσιο σε μικρά και μεγάλα τεχνικά έργα.

6) Εκσυγχρονίζεται περισσότερο η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται έλεγχοι στη βάση των καλύτερων ευρωπαϊκών προτύπων. Ήδη το 2023, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 27.000 έλεγχοι για υγεία και ασφάλεια και επιβλήθηκαν 14.732 πρόστιμα ύψους άνω των 41 εκατ. ευρώ.

Στο σύνολό τους οι κοινωνικοί εταίροι τάχθηκαν υπέρ της αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές, ενώ και η οικονομική επιβάρυνση είναι τεράστια. Όπως επισήμανε ο Παναγιώτης Χατζηδημητράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών Ασφάλειας Ελλάδας (ΣΤΑΕ), κάθε χρόνο οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών και οι τραυματισμοί στους χώρους εργασίας, κοστίζουν έως 4% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 8 δισ. ευρώ. Αν η χώρα καταφέρει να μειώσει κατά 25% αυτές τις απώλειες,  τότε θα εξοικονομηθούν πόροι έως 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, υπογράμμισε ότι  δεν είναι δαπάνη η περαιτέρω χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, «αλλά επένδυση». Ο Δημήτρης Βαργιάμης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ότι οι πολύ μικροί εργοδότες «πρέπει να λάβουν μέτρα για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους ίδιους». Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει έλλειψη πόρων,  καθώς πρόσβαση σε χρηματοδότηση έχουν ελάχιστες επιχειρήσεις. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Αμβράζης, Σύμβουλος Προέδρου του ΣΕΤΕ, κωδικοποίησε τις δράσεις που πρέπει να  γίνουν για να περιοριστεί το  πρόβλημα, στο τετράπτυχο εμπιστοσύνη, πρόληψη, αποτροπή και ετοιμότητα. Πρόταση να υπάρξουν μπόνους από την Πολιτεία προς τις επιχειρήσεις, κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ώστε να γίνει πιο εύκολη η επένδυση σε θέματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ