Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Τσουνάμι συνταξιοδοτήσεων έως το τέλος του έτους – Ανησυχία στον ΕΦΚΑ

Ραγδαία αύξηση καταγράφουν οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται προς τον ΕΦΚΑ, λόγω λήξης της χρονιάς.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, διαπιστώνουν την αυξητική τάση που υπάρχει όσο πλησιάζουν οι τελευταίες ημέρες του έτους. Η εκτίμηση που γίνεται πια, είναι ότι οι φετινές αιτήσεις για απονομή σύνταξης μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τις 212.151 που ήταν οι περσινές και συνιστούσαν ρεκόρ. Άλλωστε στην πρόσφατη έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, η Κομισιόν αναφέρει ότι έχει διαπιστωθεί αύξηση κατά 24% στις νέες συνταξιοδοτήσεις, πάνω από την αρχική εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας. Γι’ αυτό και ο στόχος για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων μεταφέρθηκε για τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς, ενδεικτικό ότι οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν στην πράξη, το μέγεθος του προβλήματος.

Ο κίνδυνος των μαζικών αποχωρήσεων είχε προβλεφθεί από ειδικούς στην Κοινωνική Ασφάλιση, λόγω του φαινομένου των αντίστοιχων μαζικών γεννήσεων που είχαν συντελεστεί στην δεκαετία του ’60 και είχαν οδηγήσει σε ανάλογες προσλήψεις στην δεκαετία του ’80. Τώρα, έρχεται η στιγμή της συνταξιοδότησης για όλους αυτούς τους χιλιάδες εργαζόμενους, γεγονός που θα πιέσει αρκετά το Ασφαλιστικό Σύστημα. Μια πίεση, που μεταφράζεται σε απόλυτους αριθμούς, σε σταθερά πάνω από 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης τον χρόνο, έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, άρα περίπου 30.000 – 40.000 περισσότερες αιτήσεις ετησίως, σε σχέση με όσες υποβάλλονταν έως το 2020.

Όμως, υπάρχουν και συγκεκριμένοι ειδικοί λόγοι, που συνηγορούν στην αύξηση των αιτήσεων. Αυτοί συνοψίζονται στην νομοθεσία που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα για τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις, στην θεμελίωση δικαιώματος για αποχώρηση από την εργασία, αλλά και στην ξεχωριστή κατάσταση που βρίσκεται ο κλάδος της υγείας, ελέω πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, ως πρόσθετες αιτίες για αύξηση των συνταξιοδοτήσεων θα μπορούσαν να αναφερθούν οι εξής:

  • Μειωμένη σύνταξη στο Δημόσιο: Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, κύρια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον κλάδο της εκπαίδευσης, είχε προγραμματίσει να συνταξιοδοτηθεί κάνοντας χρήση των ειδικών ορίων συνταξιοδότησης, που ίσχυαν σε περίπτωση καταβολής μειωμένης σύνταξης. Τα όρια αυτά προϋπέθεταν την συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης την περίοδο 2010 – 2012. Με αυτό ως δεδομένο η συνταξιοδότηση θα μπορούσε να επιτευχθεί στις ηλικίες 55 – 58 ευρώ, ανά περίπτωση. Όμως, με την πρόσφατη θεσμοθέτηση του ορίου της 31ης Δεκεμβρίου 2022, από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά, η χορήγηση μειωμένης σύνταξης επιτυγχάνεται μόνο με την συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας. Έτσι, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι είναι πιθανό να σπεύσουν να συνταξιοδοτηθούν «εδώ και τώρα», πριν αλλάξει η χρονιά.
  • Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος: Σε αρκετές περιπτώσεις εργαζομένων είτε στον Δημόσιο είτε στον Ιδιωτικό τομέα, το συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχει θεμελιωθεί σε προγενέστερα έτη. Άρα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε. Εκτιμάται ότι μεγάλος όγκος εργαζομένων που βρίσκονται σε αυτή την θέση, είναι πιθανό να επιλέξουν να αποχωρήσουν από την εργασία τους. Σε αυτό συνηγορεί και η ταλαιπωρία που έχουν υποστεί την τελευταία διετία, λόγω πανδημίας.
  • Υγειονομικοί: Πρόκειται για έναν πολύ ειδικό κλάδο εργαζομένων, που βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή» του κινδύνου, λόγω κορωνοϊού. Τώρα που η πανδημία φαίνεται ότι έχει περάσει σε φάση ύφεσης, ένας μεγάλος όγκος εργαζομένων που βρίσκονται στον συγκεκριμένο κλάδο, εκτιμάται ότι θα ερευνήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αποχωρήσει από την εργασία. Αρκετοί εξ αυτών θα το επιλέξουν κιόλας.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ