Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

Τροπολογία για τα αναδρομικά: Τον τελευταίο λόγο θα έχουν και πάλι τα δικαστήρια

Την εκτίμηση ότι η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα οδηγήσει εκ νέου πολύ κόσμο της σύνταξης στα δικαστήρια, εξέφρασε ο γνωστός εργατολόγος Λουκάς Αποστολίδης.

Εκτιμάται ότι εύλογα οι συνταξιούχοι αγρότες και οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ κάτω από 1.000 ευρώ, που ανέμεναν να πάρουν τα δώρα από 600 ευρώ έως 770 ευρώ «θα προστρέξουν στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια διασφάλισης και της πολιτικής πελατείας επέκτεινε μερικώς τα νομικά αποτελέσματα των αποφάσεων του ΣτΕ και σε όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές επιστρέφοντας μονάχα τις περικοπές της  κύριας σύνταξης και παράλληλα θέτει το εκβιαστικό δίλλημα σε όσους δεν θα δεχτούν αυτή την επιλογή να συνεχίσουν το δικαστικό αγώνα.»

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολίδης, η τροπολογία αυτή ανταποκρίνεται στη λαϊκή ρήση «και με το χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα», δηλαδή μερική ικανοποίηση σε όσους  δεν άσκησαν αγωγές και μερική ικανοποίηση σε όσους άσκησαν αγωγές. «Και με τις δύο όμως αυτές επιλογές αντί να λύσουν το πρόβλημα οδηγούν τους δικαιούχους να λύσουν και πάλι τις διαφορές στο χώρο της δικαιοσύνης», επισημαίνεται.

Ειδικότερα, σχετικά με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας:

  • Η παρ. 3 ρητά ορίζει, ότι με την καταβολή των περικοπών στις κύριες συντάξεις ατόκως αποσβένονται οι αξιώσεις για τις παροχές επικούρισης και δώρων.

Συνεπώς, κατά τον κ. Αποστολίδη, όσοι δεν άσκησαν αγωγές πρέπει να απαντήσουν στο εκβιαστικό δίλημμα: «Συμβιβαζόμαστε με όσα αναφέρει η παρ. 3 της τροπολογίας και παίρνουμε αναδρομικά μόνο για την κύρια σύνταξη ή κάνουμε αγωγές, που δικαιούμαστε μέχρι τέλος του χρόνου, και διεκδικούμε σύνταξη, επικούρηση και δώρα, όπως έκριναν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ αριθ. 2287/2015 και 2288/2015 καθώς και οι πρόσφατες αποφάσεις 1439/2020, 1440/2020, 1441/2020 και 1443/2020».

  • Με τη ρύθμιση της παρ. 3 και την απειλή της παραγραφής των αξιώσεων πέραν της κυρίας σύνταξης η κυβέρνηση ελπίζει να ισχύσει η λαϊκή ρήση: «κάλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι». Δηλαδή όσοι δεν άσκησαν αγωγές να αρκεστούν στην επιστροφή της κυρίας σύνταξης.

Για τους αγρότες όμως (600 χιλιάδες) και τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ κάτω των  1.000 ευρώ, που ανέμεναν αναδρομικά μόνο για τα δώρα, γύρω στα 600 ευρώ έως 770 ευρώ, ο κ. Αποστολίδης θεωρεί ότι, «είναι μονόδρομος να διεκδικήσουν δικαστικά τις αξιώσεις τους».

  • Όσοι έχουν ασκήσει αγωγές και υπάρχουν εκκρεμείς δίκες μπορούν να συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα: είτε διεκδικώντας και τις τρεις παροχές σύνταξη, επικούριση και δώρα εντόκως.

Είτε λαμβάνοντας τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης ατόκως, όπως αναφέρει η τροπολογία και στη συνέχεια να συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα για τις άλλες δύο παροχές δώρων και επικούρισης. Γι’ αυτήν την κατηγορία που αριθμεί περί τις 250.000 εκκρεμών αγωγών, ο κ. Αποστολίδης εκτιμά ότι, «ακόμη και αν λάβουν με τη ρύθμιση τη κύρια σύνταξη δεν αποσβένονται οι αξιώσεις στους για την επικούριση και τα δώρα. Συνεπώς λογικό είναι να συνεχίσουν το δικαστικό αγώνα στο πεδίο της δικαιοσύνης για να διεκδικήσουν τις νόμιμες αξιώσεις τους.

Η τροπολογία πέρα από τα εκβιαστικά διλλήματα, με το νομικό-πολιτικό χαρακτήρα της στη λογική «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» επιδιώκει να ικανοποιήσει μερικώς με αντίδωρο και αυτούς που άσκησαν αγωγές και αυτούς που δεν άσκησαν.

Αποτέλεσμα με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας το ζήτημα των αναδρομικών βρίσκεται και πάλι σε δικαστική εκκρεμότητα. Τον τελευταίο λόγο έχουν και πάλι τα δικαστήρια».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ