Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.3 C
Athens

Η κυβέρνηση «κρύβει» την πραγματική ανεργία – Επέκταση των 534 ευρώ για άλλο ένα μήνα για τους εργαζόμενους στην εστίαση και όχι μόνο…

Το μέτρο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού με το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ, θα εφαρμοστεί όλο τον Αύγουστο (και πάλι) στον κλάδο της εστίασης. Απόφαση του οικονομικού επιτελείου, που γνωστοποιήθηκε αργά το βράδυ της 31ης Ιουλίου (!), δίνει ξανά τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης να εφαρμόσουν το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους, που δεν επιθυμούν να αναλάβουν τη μισθοδοσία τους. Έτσι, χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου, κατά το μήνα που κορυφώνεται η τουριστική περίοδος στη χώρα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την υποχρέωση να λάβουν μόλις 534 ευρώ, άγνωστο ακόμα σε ποια ημερομηνία! Το ίδιο ισχύει και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του πολιτισμού, αλλά και του αθλητισμού.

Όπως φαίνεται το υπουργείο Εργασίας, διαπιστώνει το τεράστιο μέγεθος της ύφεσης και την πρακτική αδυναμία περιορισμού του, εν μέσω θέρος. Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός «είναι ανοιχτός» ήδη τον Ιούλιο γίνεται λόγος για σημαντική μείωση των τουριστικών επισκεπτών, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Μια μείωση που είναι πιθανό να διατηρηθεί και τον Αύγουστο, μιας και η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες να επιλέξουν την Ελλάδα για το φετινό τουριστικό τους προορισμό.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κίνδυνος για αθρόα αύξηση των απολύσεων στον κλάδο της εστίασης, καθώς στα τέλη Ιουλίου, έληγε το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας εκεί, έμοιαζε κάτι παραπάνω από πιθανό. Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για τον Αύγουστο, το οικονομικό επιτελείο έδωσε παράταση στην καταβολή της αποζημίωσης ειδικού, μέσω της επέκτασης της διαδικασίας αναστολής συμβάσεων εργασίας. Έτσι, «παρκάροντας» εκεί χιλιάδες εργαζόμενους, ευελπιστεί το υπουργείο Εργασίας να περιορίσει κάπως το «τέρας» της ανεργίας, το οποίο βέβαια είναι υψηλότερο από το πραγματικό…

Υπενθυμίζεται ότι έτσι και αλλιώς το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει και τον κλάδο των ξενοδοχείων, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά και για τον κλάδο των εργαζόμενων στις αερομεταφορές, έως το τέλος του έτους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ