Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Τριετίες: «Ξεπαγώνουν» 1,5 – 2 χρόνια νωρίτερα – Ποιος ο ρόλος του ποσοστού ανεργίας

Ενάμιση με δύο χρόνια νωρίτερα, έρχεται το «ξεπάγωμα» των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1.1.24, σύμφωνα με ειδική ρύθμιση που θα ενσωματωθεί με τροπολογία στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού ανεργίας εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο ότι θα μπορέσει  να γίνει πράξη, εντός του 2025, αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αποκλιμάκωσης. Με δεδομένο ότι θα χρειάζονταν τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ώστε να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες και να αρχίσει  να κυλάει και πάλι ο χρόνος προϋπηρεσίας, γίνεται  σαφές ότι  με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, επισπεύδεται η διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, στη ρύθμιση θα ξεκαθαρίζεται ποιους αφορά η άρση της αναστολής στην καταβολή των επιδομάτων προϋπηρεσίας, που είχε θεσπιστεί τον Φεβρουάριο του 2012. Δώδεκα χρόνια μετά, αναμένεται να αλλάξει το συγκεκριμένο καθεστώς, αν και προκύπτουν ενστάσεις αναφορά με το ζήτημα της αναδρομικότητας.

Η περίοδος 2012 – 2024, είναι συντάξιμος χρόνος και η μισθολογική στασιμότητα που επιβλήθηκε για μεγάλη μερίδα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ήδη υπάρχουν συζητήσεις για το ζήτημα συνταγματικότητας που μπορεί  να τεθεί ως προς τη συγκεκριμένη διάταξη. Από το υπουργείο Εργασίας πάντως, έχουν ξεκαθαρίσει  ότι  η μη εφαρμογή της αναδρομικότητας για τα επιδόματα προϋπηρεσίας,  σχετίζεται άμεσα με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, ο  κίνδυνος απολύσεων λόγω αυξημένης δαπάνης, εκτιμήθηκε ότι θα ήταν μεγάλος.

Σε κάθε περίπτωση, το «ξεπάγωμα» στις τριετίες, δεν περιορίζεται μόνο σε όσους έχουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Επεκτείνεται και στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση. Υπενθυμίζεται ότι, για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας στους μερικώς απασχολούμενους, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος εργασίας 6,67 ωρών. Δηλαδή 6 ώρες και 40 λεπτά, ισοδυναμούν με μία ημέρα προϋπηρεσίας. Αντίστοιχα για τη συμπλήρωση ενός έτους προϋπηρεσίας απαιτούνται 2.000 ώρες εργασίας.

Όμως οι τριετίες δεν ισχύουν για όλους τους κλάδους, καθώς σε ορισμένους με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, προκύπτουν άλλες συμφωνίες ανάμεσα σε εργοδότες και σε εργαζόμενους. Πιο αναλυτικά:

  • Στους ξενοδοχοϋπαλλήλους υπάρχει προσαύξηση 5,6 ευρώ για κάθε έτος υπηρεσίας (στον ίδιο εργοδότη) ή προϋπηρεσίας.
  • Στους σερβιτόρους, στους βοηθούς σερβιτόρων εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων, χορηγείται επίδομα τριετίας που ισοδυναμεί με ποσοστό 5% για την συμπλήρωση τριών ετών προϋπηρεσίας.
  • Στις υπόλοιπες ειδικότητες των επισιτιστικών καταστημάτων χορηγείται επίδομα πολυετίας ύψους 4,63 ευρώ για κάθε έτος προϋπηρεσίας.
  • Στους τραπεζικούς υπαλλήλους χορηγείται επίδομα προϋπηρεσίας, που αντιστοιχεί σε ποσοστού 1,85% για κάθε έτος υπηρεσίας μέχρι το 41ο έτος.

Βασικός κανόνας της ρύθμισης του υπουργείου Εργασίας θα είναι ότι θα υπολογίζεται το σύνολο της προϋπηρεσίας που διενεργήθηκε πριν από την 14η Φεβρουαρίου 2012. Σε αυτή θα προστίθεται  εφεξής και  η προϋπηρεσία που θα καταγραφεί από  την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ