Τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα και η επιστροφή αδειούχων εργαζόμενων στις θέσεις εργασίας τους, από τις θερινές διακοπές, αναγκάζουν το υπουργείο Εργασίας «άρον-άρον» να θεσπίσει νέο πλαίσιο εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτό, όπως ορίστηκε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ μόλις το περασμένο Σάββατο (!), τονίζονται οι όροι εφαρμογής της τηλεργασίας, έτσι ώστε να προστατευθούν τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ενδεικτικό πάντως της… βιασύνης με την οποία το αρμόδιο υπουργείο «τρέχει» πίσω από τις εξελίξεις είναι και το γεγονός ότι στην ΠΝΠ τονίζεται πως θα δημοσιευτεί άλλη υπουργική απόφαση με την οποία θα ορίζεται με σαφήνεια ποιες είναι οι «ευπαθείς ομάδες»…
Ακόμα και έτσι πάντως, παρέχεται το δικαίωμα στους εργοδότες, ως έσχατη λύση, να θέτουν εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, όσους θεωρείται ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε το μέτρο της τηλεργασίας.
Πιο αναλυτικά η ΠΝΠ ορίζει τα εξής:
– Ο εργοδότης αποκτά το δικαίωμα με απόφασή του να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασία).
– Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δύνανται να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματός τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου.
– Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το εν λόγω αίτημα, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.
– Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η τηλεργασία,ο εργοδότης λαμβάνει μέτρα, ώστε ο εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.
– Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζομένου που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή για χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
Αν ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από την ΠΝΠ, τότε του επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους 5.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.