Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Συνήγορος του Πολίτη: Παρέμβαση για τα κριτήρια χορήγησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Για να καταστεί κάποιος δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), δεν συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια, τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Αυτή είναι η κρίση του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) για το συγκεκριμένο θέμα, που απαντά έτσι σε λαθεμένη προγενέστερη παρέμβαση της ΑΑΔΕ. Μια παρέμβαση, που είχε ως αποτέλεσμα, αρκετοί εκ των δικαιούχων του ΕΕΕ, να μείνουν εκτός διαδικασίας.

Ακριβέστερα, η ΑΑΔΕ είχε εκδώσει εγκύκλιο, όπου τόνιζε ότι τα τα ποσά των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων καταχωρούνται στους κωδικούς 781-782 του Ε1. Έτσι οι πολίτες δήλωσαν τα εισπραχθέντα κατά το 2019 ποσά των εν λόγω επιδομάτων στην υποκατηγορία «Λοιπές περιπτώσεις» των κωδικών 781-782. Αυτό όμως είχε σαν συνέπεια η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» να συνυπολογίζει τα ποσά αυτά στα εισοδήματα των αιτούμενων νοικοκυριών, παρότι ο νόμος τα εξαιρεί. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ορισμένα νοικοκυριά να μην μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα, αν και το δικαιούνταν.

Σε απάντηση σχετικού εγγράφου του Συνηγόρου του Πολίτη, ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε την Ανεξάρτητη Αρχή ότι το πρόβλημα έχει πλέον επιλυθεί και οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στο Πρόγραμμα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ