Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Το lockdown «τινάζει στον αέρα» την αγορά εργασίας – Το χειρότερο δεκάμηνο για την απασχόληση

Με το β’ πανελλαδικό lockdown μέσα σε οχτώ μήνες να είναι πραγματικότητα, η αγορά εργασίας «μετράει τις πληγές της». Οι απόψεις των «ειδικών», σε συνδυασμό με τα επίσημα στοιχεία, δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες αναμένονται ιδιαίτερα σκληροί για τους εργαζόμενους. Τα «λουκέτα» έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και ο κίνδυνος περαιτέρω επέκτασής τους το επόμενο χρονικό διάστημα, γίνεται όλο και πιο υπαρκτός…

Το τελευταίο 48άωρο τα «χτυπήματα» για την κυβέρνηση είναι απανωτά. Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εκτίμησε ότι από το νέο lockdown, 50.000 επιχειρήσεις δεν θα ξανανοίξουν ποτέ. Ο Βασίλης Κορκίδης από την πλευρά του, πρόεδρος του ΕΒΕΠ, άνθρωπος της αγοράς και αυτός και στέλεχος της ΝΔ, προέβλεψε ότι αν χαθεί η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων, άλλες 70.000 επιχειρήσεις θα βάλουν «μόνιμο λουκέτο».

Σε όλα τα παραπάνω, έρχονται τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας για να επιβεβαιώσουν τους «χειρότερους φόβους» των παραγόντων της αγοράς.

Εξηγούμαστε:

*Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι τον Αύγουστο, μήνα που υποτίθεται η τουριστική σεζόν βρίσκεται στην κορύφωσή της, άρα η εργασία στη χώρα θα έπρεπε να είναι «στα καλύτερά της», οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 2,5% ( 99.346 άτομα) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019. Ακόμα χειρότερα, καθώς εντοπίζεται ότι υπάρχει «κρυφή ανεργία», η οποία αυξάνεται 91.369 άτομα τον ίδιο μήνα! Πρόκειται για όσους απαρτίζουν το λεγόμενο «οικονομικά μη ενεργό» πληθυσμό και οι οποίοι καταγράφουν αύξηση κατά 2,9%, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πριν από ένα έτος!

Επίσης, από το σύστημα Εργάνη, τον Οκτώβριο καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 33.356 θέσεις εργασίας. Είναι λιγότερες κατά 41.049 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν φέτος. Το συνολικό ισοζύγιο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020 (120.820 ) όχι μόνο είναι κατά 26% χειρότερο από το ισοζύγιο Ιανουαρίου-Οκτώβρη 2019 (161.869), αλλά είναι και το χειρότερο ισοζύγιο των τελευταίων ετών.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον μήνα Σεπτέμβριο για να «επιβεβαιώσουν» τις προβλέψεις για «μαύρο φθινόπωρο» στην απασχόληση. Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανέρχεται στους 1.030.411 σε σχέση με 913.282 του Σεπτεμβρίου του 2019, αύξηση δηλαδή 12,83%, εκ των οποίων το 64,14% είναι γυναίκες.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,  απορεί για ποιο λόγο πανηγυρίζει ο Υπουργός Εργασίας σε σχέση με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Π/Σ «ΕΡΓΑΝΗ». Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ,  υπογραμμίζει ότι «σε αυτήν τη ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα, η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική της συνεχίζει να τροφοδοτεί την ύφεση, την ανεργία, τα λουκέτα στην αγορά και την φτώχεια. Όχι μόνο αρνείται με ιδεοληψία να στηρίξει με τα αναγκαία μέτρα την πραγματική οικονομία, τους εργαζομένους και τους κοινωνικά ευάλωτους, αλλά απεργάζεται εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, lockdown και κοινωνικής ανασφάλειας την περαιτέρω επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ