Το 40% των εργαζομένων της χώρας, ή σε απόλυτους αριθμούς, 1.562.902 άτομα, έλαβαν κάποιας μορφής κρατική στήριξη, εν καιρώ πανδημίας.
Πρόκειται για ένα τεράστιο πλήθος από το εργατικό δυναμικό της χώρας, με αρκετούς εξ αυτών να κινδυνεύουν, με τη λήξη της υγειονομικής κρίσης να βρεθούν χωρίς δουλειά! Για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, η στήριξη της Πολιτείας πρέπει να συνεχιστεί…
Τα επίσημα στοιχεία που παρέθεσε το υπουργείο Εργασίας, δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανωτέρω εργαζομένων, 1.129.718 άτομα, στηρίχθηκαν μέσω της αναστολής συμβάσεων εργασίας.
Άλλοι 71.000, εντάχθηκαν στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ενώ 119.436 έκαναν χρήση της μονομερούς δήλωσης αναστολής σύμβασης για καλλιτέχνες και απασχολούμενους στον τουρισμό.
Συνολικά, μαζί με τους επιστήμονες και τις ειδικές κατηγορίες, η δαπάνη της κρατικής στήριξης ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ.
Επίσης, διατέθηκε 1,5 δις ευρώ για 750.000 ανέργους και 52.000 εργαζόμενες μητέρες.
Στα 238 εκατ. ευρώ εκτιμάται η δαπάνη για 47.000 ωφελούμενους προγραμμάτων απασχόλησης, ενώ στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης διατέθηκαν 80 εκατομμύρια ευρώ για 500.000 άτομα.
Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και ανέργων που εφαρμόζεται εν μέσω πανδημίας, έχει δαπανήσει 6,4 δισ. ευρώ έως τώρα για να στηρίξει 3 εκατ. δικαιούχους.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, «παρακολουθούμε τις εξελίξεις, βλέπουμε τα κενά και τις ανάγκες που προκύπτουν, προσαρμόζοντας τα μέτρα. Παράλληλα, έχουμε πάντοτε το βλέμμα στην επόμενη από τον κορονοϊό ημέρα, για να γίνει η μετάβαση στην αγορά εργασίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».