Την αύξηση του χρονικού διαστήματος που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας οι εποχικά απασχολούμενοι και την κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής της κλαδικής σύμβασης που έχει υπογραφεί για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ζητούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Τουρισμό.
Ειδικά για το επίδομα ανεργίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), σημειώνει ότι αποτελεί βασική αποτρεπτική αιτία, που έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να «γυρνούν την πλάτη» στον κλάδο. Με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι με μόλις τρεις μήνες επιδότηση υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης των εργαζομένων. Για παράδειγμα, αν κάποιος απολυθεί τον Οκτώβριο, θα λάβει επιδότηση ανεργίας από τον Νοέμβριο έως και τον Ιανουάριο. Άρα μέχρι τον επόμενο Μάιο που θα επαναπροσληφθεί θα ζει χωρίς εισόδημα.
Η ΠΟΕΕΤ όμως ζητάει ταυτόχρονα, να κηρυχθεί υποχρεωτική από το υπουργείο Εργασίας, η κλαδική συλλογική σύμβαση για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πρόκειται για μια σύμβαση που αφορά 70.000 εργαζόμενους και, ενώ κοντεύει να τελειώσει η τουριστική σεζόν δεν έχει ακόμα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) για να την κηρύξει ως γενικώς υποχρεωτική. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο αντί οι εργαζόμενοι να καρπώνονται τις αυξήσεις που προβλέπει η σύμβαση, να υπόκεινται σε μειώσεις, αφού οι εργοδότες τους αμείβουν με τα κατώτατα όρια που έχουν θεσπιστεί με τον βασικό μισθό.