Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
21 C
Athens

Άτλας – Ιούνιος: Μειώνονται οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συντάξεων με «αλχημείες» Χατζηδάκη

Υποχωρούν οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις για απονομή κύριας σύνταξης, που τον Ιούνιο ήταν 61.660, από 68.524 που είχαν καταγραφεί ένα μήνα νωρίτερα, λόγω της fast track διαδικασίας.

Όμως τα στοιχεία του συστήματος Άτλας, δεν δείχνουν τα πολλά λάθη που εντοπίζονται στις κατά τόπους υπηρεσίες απονομών συντάξεων και έχουν προκαλέσει σωρεία υποβολής τροποποιητικών αιτημάτων και ενστάσεων. Δείχνουν ότι μειώθηκε η συνολική δαπάνη για την απονομή τους, παρά το γεγονός βέβαια ότι έχουν αφαιρεθεί ποσά από διάφορες πηγές (πχ εισφορές, φορολογία εισοδήματος, οφειλές ασφαλισμένων), τα οποία υπολογίζονταν κανονικά τους προηγούμενους μήνες και εμφανίζουν έτσι, αισθητά μειωμένο το τελικό ποσό…

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι τον Ιούνιο ολοκληρώθηκαν 26.590 αιτήσεις απονομής σύνταξης. Ο αριθμός αυτός είναι ασφαλώς υψηλότερος από τις 18.778 που ήταν οι αιτήσεις που είχαν διεκπεραιωθεί τον ίδιο μήνα το 2021. Είναι όμως και υπερδιπλάσιος από τις 12.396 εκκρεμείς αιτήσεις που είχαν ολοκληρωθεί το 2020 και από τις 9.536 του Ιουνίου του 2019. Βέβαια, ειδικά με τον αντίστοιχο  μήνα του 2019 η σύγκριση είναι επισφαλής αφού τότε η χώρα βρισκόταν εν μέσω διπλής εκλογικής αναμέτρησης (ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές).

Συνολικά, στο α’ εξάμηνο του έτους καταγράφθηκαν 138.946 ολοκληρωμένες αιτήσεις. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 31.963 αιτήσεις (23%) αυξημένος συγκριτικά με τις 106.983 αιτήσεις που είχαν διεκπεραιωθεί το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, για την όποια πορεία απονομής συντάξεων κατά την προηγούμενη διετία, πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο περιοριστικός παράγοντας της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2022 η λειτουργία του ΕΦΚΑ γινόταν με εκ περιτροπής εργασία, λόγω κορωνοϊού.

Από την άλλη πλευρά όμως, η πανδημία δεν εμπόδισε ούτε στο ελάχιστο την συνέχιση της αθρόας υποβολής νέων αιτήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Άτλας,  φαίνεται ότι φέτος τον Ιούνιο υποβλήθηκαν 19.464 νέες αιτήσεις, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τις 16.754 που είχαν καταγραφεί τον ίδιο μήνα το 2021 και τις 15.617 του 2020.

Το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος φαίνεται ότι υποβλήθηκαν 111.744 νέες αιτήσεις. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι σε σχέση με τις καινούργιες αιτήσεις, κατέστη εφικτό να απονεμηθούν 27.202 περισσότερες (αύξηση 19,57%). Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι σε σχέση με τις 100.610 νέες αιτήσεις που είχαν υποβληθεί κατά το περσινό α’ εξάμηνο, διαπιστώνεται ότι φέτος καταγράφηκαν 11.134 περισσότερες. Άρα,  συνεχίζεται η αύξηση στις υποβολές νέων αιτήσεων,  στοιχείο που επίσης δυσκολεύει την κάλυψη όλων των εκκρεμοτήτων. Επιπλέον, εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός υποβολής νέων αιτήσεων, τότε είναι πολύ πιθανό να υπερβούν και το περσινό ρεκόρ, που ήταν 211.151 έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες, τα στοιχεία του συστήματος  Άτλας δείχνουν ότι για να απονεμηθούν οι 61.660 αιτήσεις για κύρια σύνταξη απαιτείται ένα ποσό 78.107.590 ευρώ. Τον Μάιο ήταν 68.524 οι εκκρεμείς αιτήσεις, δηλαδή 6.864 περισσότερες,  αλλά η δαπάνη ήταν διπλάσια, δηλαδή 156.266.700 ευρώ. Άρα, υποχώρησε η συνολική δαπάνη κατά 78.159.110 ευρώ μέσα σε μόλις ένα μήνα. Το στοιχείο αυτό δείχνει αφενός ότι καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά από παλαιότερες εκκρεμείς αιτήσεις. Φαίνεται όμως, όπως παραδέχεται και το σύστημα Άτλας ότι από τον Ιούνιο έχουν συνυπολογιστεί και αφαιρούνται και οι οφειλές των ασφαλισμένων.

Το στοιχείο αυτό αποτυπώνεται ακόμα περισσότερο στις 28.788 μη ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, που καταγράφηκαν τον συγκεκριμένο μήνα (χρόνος αναμονής μικρότερος των 90 ημερών). Εκεί προκύπτει ένα αρνητικό υπόλοιπο της τάξης των 22.524.923 ευρώ τον Ιούνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μήνα νωρίτερα ήταν 28.694 οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις με δαπάνη 23.807.498 ευρώ. Άρα, οι οφειλές του ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους είναι μικρότερες από τις οφειλές που έχουν οι εν αναμονή συνταξιούχοι προς τον ΕΦΚΑ. Πρόκειται για οφειλές που οι εν αναμονή συνταξιούχοι είτε έχουν ρυθμίσει είτε πρόκειται να ρυθμίσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα είτε θα παρακρατηθούν από την σύνταξη που θα λάβουν. Επίσης, έχουν αφαιρεθεί από την τελική δαπάνη για την απονομή του συνόλου των εκκρεμών υποθέσεων, η εισφορά υπέρ υγείας και ο φόρος εισοδήματος.

Για «αλχημείες Χατζηδάκη» στις εκκρεμείς συντάξεις κάνει λόγο η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι στις αναφορές του συστήματος Άτλας δεν συνυπολογίζονται «20.000-25.000 κύριες συντάξεις εξωτερικού και ανελαστικές, που είναι παγωμένες και δεν διεκπεραιώνονται λόγω έλλειψης προσωπικού.»

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου προσθέτει ότι ο κ. Χατζηδάκης κάνει τις εξής «αλχημείες»:

– Μαγειρεύει τα αναδρομικά, που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, αλλοιώνοντας την συνταξιοδοτική δαπάνη και τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου.

– Αποκρύπτει ότι με το υποτιθέμενο σύστημα των fast track συντάξεων χιλιάδες συντάξεις βγαίνουν με επιφυλάξεις και σημαντικά λάθη, με τους συνταξιούχους να λαμβάνουν μικρότερες παροχές από εκείνες που δικαιούνται.

– Αποκρύπτει την εκτόξευση των εκκρεμοτήτων στις επικουρικές συντάξεις, που ξεπερνούν τις 125.000.

«Οι συνταξιούχοι όμως, που ζουν το συνεχιζόμενο δράμα των εκκρεμών συντάξεων, τον εμπαιγμό των αναδρομικών και τη συνεχή συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών που ανατροφοδοτούν την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, γνωρίζουν πολύ καλά τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα δώσουν τη δική τους  απάντηση στις εκλογές!»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ