Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

Τουρισμός: Ξεπέρασαν τις 60.000 οι κενές θέσεις εργασίας το 2022

Στις 60.225 ανήλθαν οι κενές θέσεις εργασίας, κατά την αιχμή της περσινής θερινής τουριστικής περιόδου, όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Το ποσοστό έλλειψης ανήλθε στο 23% κατά μέσο όρο, αλλά υπήρξαν ειδικότητες με απώλειες σχεδόν διπλάσιες. Ακριβέστερα, η ειδικότητα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία έλλειψη σε σχέση με τις προβλεπόμενες θέσεις ήταν οι sommelier (57% ή 361 άτομα). Έπονται τα στελέχη guest relations (41% απώλειες ή 1.083 θέσεις), οι βοηθοί κηπουρού (37% απώλειες ή 489 θέσεις) και οι βοηθοί receptionist (35% απώλειες ή 1.393 θέσεις).

Είναι χαρακτηριστικό ότι βασικές ειδικότητες όπως της καμαριέρας, του σερβιτόρου, του receptionist, του βοηθού σερβιτόρου, του λαντζέρη, του barista και της τεχνικής υποστήριξης, εντοπίστηκε το 46% των κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο. Ας σημειωθεί ότι στις ανωτέρω επαγγελματικές ειδικότητες, βάσει του οργανογράμματος των ξενοδοχείων της χώρας, αντιστοιχεί το 52% του συνόλου των θέσεων εργασίας.

Τα ανωτέρω στοιχεία επιβεβαιώνουν πλήρως, τα κενά που έχουν ήδη αναδειχθεί για τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με τις αιτήσεις επαναπρόσληψης που έγιναν τον Ιανουάριο, προκύπτει ότι έχουν υπερβεί τις 70.000 οι κενές θέσεις που θα κληθεί να καλύψει ο κλάδος φέτος, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, από τους αλλοδαπούς που θα επιλέξουν άλλους τουριστικούς προορισμούς με υψηλότερες αποδοχές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ