Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

ΤΕΚΑ: Στους 171.000 οι ασφαλισμένοι στο Ταμείο – Αυξάνονται και τα επενδυτικά κεφάλαια

Στους 171.000 ανήλθαν οι ασφαλισμένοι που εντάχθηκαν έως και τον Ιανουάριο στοΤαμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), αυξάνοντας έτσι στα 32 εκατ. ευρώ το κεφάλαιο που θα μπορεί να επενδυθεί στο μέλλον.

Από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, προκύπτει ότι αντίστοιχα, έχουν ανέλθει στους 77.000 και οι εργοδότες.

Με δεδομένο ότι το 2022 είχαν καταγραφεί περίπου 150.000 εγγραφές από 65.000 εργοδότες, προκύπτει ότι προστέθηκαν περίπου άλλες 20.000 στις αρχές του νέου έτους. Διαπιστώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες μια μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ένταξης των νέων στο Ταμείο, που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι κατά τους χειμερινούς μήνες, μειώνονται αντίστοιχα οι νέες  θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Το ίδιο είχε διαπιστωθεί και κατά το περσινό διάστημα, όταν μάλιστα το ΤΕΚΑ ήταν ένας εντελώς καινούργιος Φορέας. Όμως αργότερα, όταν ξεκίνησε η θερινή τουριστική περίοδος, υπήρξε μια σημαντική αύξηση στις εγγραφές νέων ασφαλισμένων, ως αποτέλεσμα της εποχικής απασχόλησης. Κάτι ανάλογο εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί και φέτος, με δεδομένο φυσικά, ότι και η καινούργια θερινή τουριστική σεζόν θα κυμανθεί στα ίδια στάνταρντς με πέρσι.

Κατά την τρέχουσα χρονιά, παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν το ΤΕΚΑ, εκτός από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όσοι είναι κάτω των 35 ετών και εργάζονται, αλλά και εκείνοι που έως τώρα δεν είχαν, λόγω επαγγέλματος, κάποιο επικουρικό ταμείο για να τους καλύπτει.

Πρόκειται στην ουσία για  ήδη ασφαλισμένους στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ, που έχουν γεννηθεί από 01.01.1987 και μετά, για τους οποίους η σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων αλλαγής ασφαλιστικού φορέα είναι ανοικτή. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, όσοι ασκούν κάποιο επάγγελμα που υπάγεται στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ, καθώς και εκείνοι που εξαιρούνται από την υποχρεωτική υπαγωγή σε επικουρική ασφάλιση, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.

Το ΤΕΚΑ επιδιώκει η  διαδικασία αλλαγής φορέα επικουρικής ασφάλισης να είναι απλή. Οι μισθωτοί τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, πρέπει να γνωρίζουν τον Αριθμό Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ), ο οποίος είναι διαθέσιμος από τις οικονομικές υπηρεσίες του φορέα απασχόλησής τους. Επιπλέον πρέπει να μεριμνήσουν για την ενημέρωση του εργοδότη σχετικά με την επιλογή τους να αλλάξουν φορέα επικουρικής ασφάλισης. Αντίστοιχα, οι μη μισθωτοί  πρέπει να γνωρίζουν τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητάς (ΚΑΔ) τους, όπως έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ.  Σε περίπτωση άσκησης παράλληλης δραστηριότητας, αρκεί η δήλωση της μισθωτής δραστηριότητας και ο ΑΜΕ.

Η αλλαγή φορέα και η υπαγωγή στο ΤΕΚΑ, ενεργοποιείται από την πρώτη του μεθεπόμενου μήνα από εκείνον κατά τον οποίο υποβλήθηκε η σχετική αίτηση. Για παράδειγμα, αν κάποιος υποβάλει αίτηση αλλαγής στις 24 Μαρτίου, η έναρξη ασφάλισής του στο ΤΕΚΑ ξεκινά την 1η Μαΐου.

Οι εισφορές προς το ΤΕΚΑ διατηρούνται αμετάβλητες στο 6% των μεικτών αποδοχών των εργαζομένων (3% για τον εργοδότη και 3% για τον εργαζόμενο).

Για τους μη μισθωτούς, οι μηνιαίες εισφορές  καθορίζονται από την ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει. Μετά την αύξηση κατά 9,6% που έγινε στις αρχές του νέου έτους, οι εισφορές υπέρ επικούρησης είναι: Για την 1η κατηγορία 42,76 ευρώ, για τη 2η κατηγορία 51,53 ευρώ και για την 3η κατηγορία, 61,40 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ